Planiramo reforme, Nikšić će postati grad socijalne pravde

 Planiramo reforme, Nikšić će postati grad socijalne pravde

Foto: Crno na bijelo

Politički program koalicije Crno na Bijelo usmjeren je na rješavanje realnih problema građana i građanki Nikšića i ne zasniva se na raspirivanju međunacionalne i vjerske netrpeljivosti, nego na efikasnom djelovanju u lokalnoj zajednici, kao i na unapređenju i modernizaciji lokalne samouprave. To podrazumijeva i djelovanje u okviru reforme lokalne poreske i socijalne politike, saopštila je kandidatkinja za odbornicu sa liste Crno na bijelo u Nikšiću Mirjana Spasojević.

Prema njenim riječima, u toj oblasti koalicija Crno na bijelo ima nekoliko ciljeva.

„Prvi se ogleda u smanjenju poreza na nepokretnost za 50 odsto na imovinu za prvi ili tzv. primarni prostor za stanovanje, a progresivnom skalom planiramo da oporezujemo svaki naredni stambeni prostor. To znači da će građani koji npr. imaju jedan stan, plaćati porez umanjen za 50 odsto od trenutne skale, a da ćemo progresivno oporezivati one građane koji imaju više od jednog stana“.

Takođe, kako je istakla, planiraju da rade na smanjenju poreza za 50 odsto na prostore u kojima se obavlja privredna djelatnost.

„Svako novo preduzeće koje zaposli preko četiri radnika oslobodićemo poreza na prilaz putevima prvu godinu rada. Osim toga, redefinisaćemo obavezu plaćanja taksi na lokalne puteve, na način da je plaćaju samo oni privrednici koji svojim djelovanjem značajno rabe i oštećuju puteve (građevinske firme, autoprevoznici i sl.), a ne svi, kao što je sada slučaj. Za sve ugostiteljske objekte koji redovno izmiruju svoje obaveze i koji zapošljavaju preko osam radnika za 20 odsto ćemo umanjiti troškove za produženje lokacije“, navodi Spasojević.

Kako napominje, ukinuće i parking zonu kod bolnice i Doma zdravlja.

„Kada je riječ o lokalnoj socijalnoj politici, za vrijeme mandata od četiri godine izgradićemo dvije zgrade za potrebe socijalnog stanovanja. Planiramo da trajno riješimo pitanje stanara Trudbenik i stanara Desetke“.

Spasojević ističe i da iz koalicije Crno na bijelo smatraju da je neophodno formiranje fonda za pomoć oboljeloj djeci, čije bolesti ne mogu da se liječe u Crnoj Gori.

„Na godišnjem nivou za potrebe fonda odvajaćemo minimum 1 odsto budžeta ili 200 hiljada eura. Osim toga, u svim socijalnim stanovima gdje ima djece, obezbijedićemo besplatan pristup internet“.

Od suštinskog je značaja, kaže kandidatkinja za odbornicu sa liste Crno na bijelo – Može Nikšić da podrže i žensko preduzetništvo, kao i da riješe stambeno pitanje samohranih roditelja.

„Nikšić vidimo kao grad u kom svaki građanin ima jednake šanse za prosperitet, i u tom pravcu usmjeravamo naše politike. To zahtijeva da, nemjerljivo više nego što je to do sada bio slučaj, obratimo pažnju na potrebe ranjivih kategorija u društvu! Za Nikšić koji će biti primjer grada socijalne pravde! Crno na bijelo – Može Nikšić“, zaključila je Spasojević.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja