Počinje upis prvaka

 Počinje upis prvaka

gov.me

Upis u prvi razred osnovne škole počeće danas a može se izvršiti elektronski, putem sajta www.upisi.edu.me ili u školi, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Upisuju se djeca rođena 2015. godine, odnosno djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini.

„Prilikom upisa vodi se računa o teritorijalnom principu, što znači da su za svaku školu određena pripadajuća naselja/ulice. Spiskove pripadajućih naselja/ulica škole imaju obavezu da istaknu na vidnim mjestima, ali i na svojim sajtovima. Svrha teritorijalnog principa je, prije svega, da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu. Nakon upisa djece iz pripadajućih naselja/ulica, ukoliko eventualno ostane mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu“, ističe se u saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, prenosi Onogošt.

Iz tog resora su kazali da se procedura upisa realizuje kao i prethodnih godina, u tri koraka: zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i na kraju razgovor djeteta s pedagogom ili psihologom škole.

Ističu da je procedura elektronskog upisa je jednostavna. Servis je već dostupan za registraciju korisnika, a podnošenje zahtjeva za upis počinje 1. aprila.

„Popunjavanjem forme za upis djece na portalu www.upisi.edu.me podnosi se zahtjev za upis i zakazuje termin za razgovor s predstavnikom pedagoško-psihološke službe, dok se procedura upisa završava tek nakon obavljenog razgovora“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva napominju da će, zbog primjene teritorijalnog principa, u slučaju promjene adrese stanovanja, jedan dio roditelja/staratelja biti dužan da dostavi i potvrdu o prebivalištu.

„Promijenjeno mjesto prebivališta kontroliše nadležni državni organ. Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu godinu, na prijedlog komisije ili roditelja, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu. Takođe, djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina života, na prijedlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis. Škola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu“, naveli su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Iz tog Vladinog resora su rekli da u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa, koje je donijelo Ministarstvo zdravlja, podstiču roditelje da upis vrše elektronskim putem.

Ministarstvo je poslalo preporuku školama da se prilikom određivanja termina za razgovor u školi obezbijedi dovoljno vremena između dva razgovora, kako bi se provjetrile prostorije i dezinfikovale površine koje su prethodno korišćene. Tokom razgovora u školi, zaposleni, roditelji i djeca moraju nositi zaštitne maske.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još