Podržaće rješenje da potpredsjednik parlamenta bude iz manjinskih partija

 Podržaće rješenje da potpredsjednik parlamenta bude iz manjinskih partija

Foto: skupstina.me

Demokrate će podržati rješenje prema kojem bi jedan potpredsjednik parlamenta bio iz manjinskih partija, kazao je poslanik te partije Momo Koprivica nakon sjednice Radne grupe za izmjene i dopune Poslovnika Skupštine.

On je rekao da je za Demokrate prihvatljivo da se normira u Poslovniku da jedan od potpredsjednika Skupštine bude iz reda manje zastupljenog pola, kako bi se podstakao duh rodne ravnopravnosti.

„Takođe, podržaćemo rješenje prema kojem bi jedan potpredsjednik bio iz reda manjinskih partija jer smatramo da bi na taj način osnažili multietičku demokratiju“, poručio je Koprivica.

On je rekao da poslanički klub Demokrata ne želi da se miješa ko će iz opozicije da to bude, jer oni treba sami da biraju svoje predstavnike.

Demokrate su na sjednici Radne grupe, kako je rekao, predložile da pripadnici organa reda mogu ući u Skupštinu po pozivu i uz odobrenje predsjednika parlamenta.

„Kako više ne bi imali situaciju da dolazi do proizvoljnih hapšenja u Skupštini“, kazao je Koprivica.

On je istakao da je činjenica da se rad Radne grupe za izmjenu i dopunu Poslovnika Skupštine privodi kraju.

„Mislim da ćemo u najkraćem mogućen roku uspjeti da se finalizuje otvorena rješenja gdje postoje različita gledišta“, rekao je Koprivica.

On je kazao da je svima cilj da se obezbijedi pravni okvir za podizanje efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti, ali i da se stvore pravne pretpostavke za ostvarivanje svih funkcija Skupštine“, rekao je Koprivica.

Prema riječima Koprivice, ono što je značajno, a ne tiče se Poslovnika jeste da je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) na osnovu prijave koju su podnijele Demokrate donijela odluku da se utvrdi kršenje Zakona o sprečavanju korupcije od predsjednika odbora direktora najveće državne kompanije.

„Riječ o predsjedniku odbora direktora Elektroprivrede Đoku Krivokapiću koji je prekršio zakon o sprečavanju korupcije i na taj način degradio javnu funkciju i nanio nenamjerljivu štetu integritetu javnog sektora“, naveo je Koprivica.

On je rekao da je Kovačević pored predsjedničke funkcije u Odboru vršio i funkciju člana organa upravljanja Prve banke.

„Na osnovu zakona javni funkcioner ne može ostvarivati drugi prihod i naknadu“, istakao je Koprivica.

On je rekao da će Demokrate zatražiti da Kovačević bude razriješen na vanderdnoj sjednici Skupštine akcionara.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja