Pogledajte fotografije sa Cetinja; Krivokapić: Kralj Nikola je osjećao duh vremena

 Pogledajte fotografije sa Cetinja; Krivokapić: Kralj Nikola je osjećao duh vremena

Izvor: Gov.me

Kralj Nikola je bio čovjek koji je osjećao duh vremena i moderno se odnosio prema tome, kazao je danas premijer Zdravko Krivokapić, pošto je sa predstavnicima Vlade položio vijence na grob kralja.

„On je kao jedna nevjerovatna ličnost, jer je danas teško objediniti sve u jedno, bio lider, nove vizije Crne Gore. Kako je on to radio? Tako što je svojim zalogom i zalogom svoje porodice okupljao sve one koji najviše znaju, koji mogu da ugrade svoje znanje, da bi Crna Gora bila drugačija. I zato, imamo po prvi put uspostavljene institucije države Crne Gore, od kojih ću nabrojati samo neke: Narodna skupština, Vlada, Državni savjet. Uveo je prvu monetu – perper, koja je nacionalna valuta. A ako se osvrnemo na tri stuba današnjeg svakog sistema, on je ugradio prosvjetu, zdravstvo i pravosuđe. To je bio oslonac da se uspostavi i prva stajaća vojska na prostorima Crne Gore“, dodao je Krivokapić. 

Istakao je da je kralj Nikola u jednom vremenskom periodu „možda svojim bolom u duši, ostavio bol u dušama brojnih građana Crne Gore koji i dan danas traje“.

„Pa je potreba današnjeg trenutka da ne izdvajamo djelove koji se odnose na jednu ili drugu stranu, nego da cjelovitim pogledom, na način kako je on to znao najbolje da uradi, ujedinimo i pomirimo Crnu Goru time što ćemo istaknuti da su pravda, sloboda i prosperitet evropski put Crne Gore“, naveo je Krivokapić. 

On je istakao da je zato dužnost svih nas, bez obzira na naciju, vjeru ili ideološku pripadnost, da se odužimo kralju Nikoli, na način što ćemo poštovati osnovne vrijednosti koje je on zagovarao, a Crna Gora ih slijedila u kontinuitetu.

„To su slobodarstvo, pravda, potreba da jedni drugima budemo pri ruci u situaciji kada je najteže i da je to put prosperiteta koji vodi Crnu Goru u društvo evropskih naroda. „Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi“! Neka je vječna slava kralju, državniku, reformatoru, pjesniku i gospodaru Crne Gore“, poručio je Krivokapić.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja