Političari predlažu knjige: Od Koelja, preko Selimovića do Dostojevskog

 Političari predlažu knjige: Od Koelja, preko Selimovića do Dostojevskog

Radinović, Samilović, Zirojević, Drašković, Jevrić, Vuković

Mlade političare pitali smo kako će provesti praznike i šta je njihov izbor za čitanje u neradnim danima. Predlozi su raznovrsni: od Paula Koelja, preko Meše Selimovića, Miloša Crnjanskog, Lorenca Maroena  do Fjodora Mihajloviča Dostojevskog…

Odbornica Socijalističke narodne partije u Skupštini Glavnog grada Marija Radinović praznike će provesti kod kuće, a njen predlog za čitanje je „U mračnoj šumi“ od Rut Ver.

f
Radinović, foto: SNP

‘’Novogodišnje praznike ću, zbog izuzetno složene situacije izazvane pandemijom koronavirusa, provesti kod kuće. Vjerovatno ću jedan dan, ukoliko dozvole vremenski uslovi, provesti u nekom od gradova na primorju.  Neradne dane je najbolje provesti uz dobre knjige i filmove. Trenutno čitam „Počeci hrišćanstva na Balkanu“ Žaka Zelera i „Vek – Sto jedna povest jednog veka“ Aleksandra Gatalice.  Čitaocima Fos media za praznike preporučujem veoma zanimljive naslove kao što su djela Irvina Jaloma „Liječenje Šopenhauerom“, „Kad je Niče plakao“ i „Problem Spinoza“, koja predstavljaju sjajan spoj elemenata psihologije, istorije i fantastike. Od modernijih djela, koja će im držati pažnju i koja će pročitati u jednom dahu preporučujem knjigu Rut Ver „U mračnoj šumi“. Tu je i izuzetna „Kradljivica knjiga“ Markusa Zusaka. Od filmova koji su mu privukli pažnju u poslednje vrijeme izdvajam „Nevina laž“ i „Nezaustavljiv“ sa Denzelom Vašingtonom u glavnoj ulozi’’, kazala je Radinović za FOS Media.

Poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović praznike provodi sa porodicom. o 2020. kaže da je bila teška, no da mu je ipak donijela uspjeh i privatno i poslovno. Njegov predlog je ‘’Moć pozitivnog življenja’’, autora Normana Vinsenta Pila.

f
Smailović, foto: BS

‘’Slobodno vrijeme za novogodišnje praznike ću provesti kući sa porodicom, shodno situaciji koja zahtijeva odgovornost i smanjivanje socijalnih kontakata. Godina na izmaku je bila prilično teška za čitav svijet i pokazala da moramo biti solidarni u svakoj situaciji.  Ova godina je za mene bila vrlo uspješna jer sam ostvario najveće uspjehe na porodičnom i profesionalnom planu. Građanima želim prije svega dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i puno dobrih vijesti u novoj godini. Moja preporuka je da u prazničnim danima  inspiraciju za narednu godinu pronađu čitajući Moć pozitivnog življenja autora Normana Vinsenta Pila, zatim Biti kao rijeka Paola Koelja i svakako ono što je neizostavno su naši domaći klasici kojima se uvijek treba vraćati’’, kazao je Smailović.

I portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević kazao je da praznike provodi kući, a najmlađim čitaocima predlaže sagu O Hari Poteru, a za nešto starije bezvremenskog Mešu Selimovića.

f
Zirojević

‘’Ove godine praznike ću, usljed okolnosti izazvanih epidemijom novog koronavirusa, provesti kući, u Nikšiću, sa svojim najbližima.  Nadam se da ću i sam neradne, praznične dane iskoristiti da nešto pročitam s obzirom da inače, nažalost, za to imam veoma malo vremena. Mlađoj generaciji bih preporučio sagu o Hari Poteru koja je obilježila najveći dio mog djetinjstva i kojoj se uvijek rado vraćam. Kada su klasici u pitanju, nikako ne mogu izbjeći mog omiljenog književnika, Mešu Selimovića. Mogao bih čitaocima preporučiti apsolutno svako njegovo djelo, ali bih posebno istakao Derviš i smrt i Tvrđavu u kojima na, za mene nevjerovatan i očaravajuć način, svaka Selimovićeva rećenica u sebi nosi cijelu jednu filozofiju života. Za kraj, ali ne manje kvalitetno djelo, jeste Stranac Albera Kamija u kojem pisac predstavlja jedan sasvim drugačiji pogled na život, kao i totalni apsurd jednog sudskog procesa protkanog nepravednim osudama drustva prema pojedincu koji se ne uklapa u standarde “normalnog”, naveo je Zirojević.

Funkcioner Nove srpske demokratije Petar Drašković čiitaocima FOS-a predlaže štivo od ruskog i svjetskog velikana – Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, ali i našeg Miloša Crnjanskog…

f
Drašković

‘’Praznike ću provesti s najbližima, po mogućnosti na svježem vazduhu. Naravno, zavisno od toga koliko nam dozvole korona mjere. Vremena su teška, stres je postao uobičajen, a momenti odmora su dragocjeni. Za čitanje bih preporučio knjigu “Štampar i Veronika” od Katarine Brajović, bukvalno bilo šta od Dostojevskog i “Roman o Londonu” Miloša Crnjanskog. Ako je moguće, čitati uz domaći čaj i naloženu vatru’’, preporučuje Drašović..

Portparol URA-e Bojan Jevrić praznike provodi u Beogradu, a čitaocima predlaže Borislava Pekića, Tomasa Mana, Lorenca Maroena…

f
Jevrić, foto: URA

“Novogodišnje praznike provešću u najužem krugu dragih ljudi koje imam u Beogradu, a sa kojima se nijesam vidio od prethodne godine zbog situacije sa koronavirusom. Inače nijesam pretjerani ljubitelj masovnih dočeka Nove godine i događaja sa previše svečanosti, tako da me cjelokupna ograničenja povezana sa koronavirusom posebno i ne dotiču u ovom dijelu. Božićne praznike provešću sa porodicom u Podgorici. Što se tiče naslova koje bi preporučio onima koji će ove predstojeće praznike iskoristiti za ovaj vid aktivnosti tu su prije svega djela Borislava Pekića (pout romana “Vreme čuda” i “Kako upokojiti vampira”) zatim Miodraga Bulatovića i njegov roman “Crveni petao leti prema nebu”, novelu Tomasa Mana “Tonio Kreger”, Mešu Selimovića i njegov roman “Tvrđava”, Mihaila Lalića i njegove romane “Ratna sreća” i “Lelejksa gora”, poeziju Marka Tomaša i najzad lijepu i pitku priču italijanskog pisca Lorenca Maronea “Sitnice koje život znače”, naveo je Jevrić.

Predsjednik je Opštinskog odbora Demokrata Nikšić  Nemanja Vuković kaže da će dio slobodnog vremena  tokom praznika provesti na Žabljaku skijajući. On čitaocima FOS-a preporučuje ‘’Usta puna zemlje’’ Branimira Šćepanovića.

f
Vuković, foto: Demokrate

‘’Prije svega, želio bih da čestitam praznike svim čitaocima i da im poželim dobro zdravlje, lični i porodični napredak. Kratku prazničnu pauzu, a budući da sam zaljubljenik u skijanje, planiram provesti uživajući u ljepotama našeg bisera – Žabljaka, u potpunosti poštujući propisane mjere Ministarstva zdravlja, naravno, a što bi ujedno bila i moja molba svim građanima kako bismo što prije izašli iz tmurnog perioda obilježenog pandemijom korona virusa. U vremenu u kakvom živimo, čitanje, svakako, dođe kao bitan vid relaksacije, tako da je uvijek dobro svaki slobodan trenutak iskoristiti na taj način kako bi se oplemenila inače prilično siva svakodnevica. Shodno tome, čitaocima Vašeg portala preporučujem neka od svojih omiljenih književnih djela kao što su “Usta puna zemlje” od našeg proslavljenog, i nedavno upokojenog velikana, Branimira Šćepanovića, “Tvrđava” od Meše Selimovića i “Zabilješke iz podzemlja” od Dostojevskog’’, naveo je Vuković.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još