Bečić: Uložiti maksimum truda kako bi krenuli u postepeno oporavljanje društva

 Bečić: Uložiti maksimum truda kako bi krenuli u postepeno oporavljanje društva

Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić priredio je koktel za predstavnike diplomatskog kora u Crnoj Gori.

Obraćajući se prisutnima, Bečić je istakao da je Crna Gora u godini na izmaku doživjela istorijsku promjenu vlasti na izborima, te da demokratska zrelost koja se reflektuje mirno, civilizovano i i evropski u postizbornom periodu, predstavlja ponos cijelog crnogorskog društva.

Govoreći o aktuelnim društveno-političkim prilikama, Bečić je naveo da se Crna Gora suočava sa ogromnim epidemiološkim, ekonomsko-socijalnim izazovima, integracionim obavezama, kao i očekivanjima na polju vladavine prava i izrazio uvjerenje da će predstavnici političke većine uložiti „maksimum truda, znanja, energije, svojih kompetencija, kako bi čistih ruku, iskrenog srca i sa puno energije krenuli u postepeno oporavljanje našeg društva“.

Akcentujući da spoljnopolitički prioriteti nove vlasti ostaju privrženi evropskim integracijama i jačanju savezništva u okviru NATO-a, on je podsjetio na važnost jačanja građanskog karaktera Crne Gore na unutrašnjem planu, kako bi uz neophodnu koheziju društva, Crna Gora pokazala odlučnost u borbi protiv korupcije i kriminala.

Sa ciljem jačanja kontrolne uloge crnogorskog parlamenta, Bečić je upoznao prisutne s preduzetim koracima ka izradi novog Poslovnika o radu Skupštine i usvajanju Zakona o Skupštini. Predsjednik Bečić je izrazio očekivanje da će se krajem decembra usvojiti inovirani Poslovnik o radu Skupštine Crne Gore koji će „sadržati imperativne obaveze po kojima će jedan od potpredsjednika Skupštine biti iz reda manjinskih partija, a jedan iz reda manje zastupljenog pola. Povećaćemo broj kontrolnih saslušanja, uvešćemo obavezu po kojoj će ministri biti u obavezi da prisustvuju sjednicama Skupštine i radnih tijela kada se brane predlozi zakonskih rješenja koji se tiču njihovih resora“.

Bečić se posebno osvrnuo na postignute rezultate u cilju unapređenja otvorenosti i transparentnosti Skupštine. Pored činjenice da će sjednice radnih tijela po prvi put biti direktno emitovane putem najsavremenije tehnologije, otvaranja naloga na društvenim mrežama, neposrednije komunikacije građana putem institucionalizacije instituta predstavki, najave savremenije web prezentacije Skupštine predsjednik Bečić je najavio i digitalizaciju zakonodavnog procesa, u okviru projekta eParlament, koji će u mnogome olakšati i unaprijediti rad poslanika.

On je podsjetio da su dva ključna cilja nove parlamentarne većine reforma pravosuđa i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva.

„Kompromis je najvažnija riječ koja nas očekuje u nastupajućoj godini, i biće ta godina test iskrenosti i vlasti i opozicije u posvećenosti evropskim integracijama. Vjerujem da ćemo svi biti spremni da se izdignemo iznad partijskih interesa, da shvatimo naše evropske obaveze, kao i odgovornosti i očekivanja međunarodne zajednice“, zaključio je Bečić.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja