Koprivica: Odlazak Medenice dobra vijest

 Koprivica: Odlazak Medenice dobra vijest

Foto: Demokrate

Odlazak Vesne Medenice sa funkcije predsjednice Vrhovnog suda dobra je vijest za pravnu državu, ali i još jedan dokaz degradacije Sudskog savjeta, ocijenio je poslanik Demokata, Momo Koprivica.

Medenica je, kako smatra, pokazala da je bila iznad Sudskog savjeta, čiji je rad, tvrdi, i ustavne funkcije blokirala.

-Sudski savjet je u obavezi bio još 17. oktobra 2018. godine da joj utvrdi prestanak sudijske funkcije. Norma iz Ustava (član 121 stav 2) je jasna i imperativna: sudiji, pored ostalog, prestaje funkcija kad ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju. To su dva uslova, onaj u pogledu godina života i onaj u pogledu godina staža osiguranja, i oni su jasno definisani Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Aktuelni saziv Sudskog savjeta je saučesnik u blokadi primjene Ustava. I ne samo što ne vrše nadležnost, a nevršenje nadležnosti koja je i pravo i dužnost, jeste težak pravni prekršaj, već i obezbjeđuju set pogodnosti onima kojima je prethodno morao utvrditi prestanak sudijske funkcije, kao što je izbor na funkcije i enormne naknade za rad u radnim tijelima, čak i suprotno Zakonu o sprječavanju korupcije- kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, nečinjenje Sudskog savjeta povlači odgovornost, ne samo profesionalnu, već i pravnu.

-Ovim odlaskom gospođa Medenica je porazila i ponizila upravo one koji su je, mimo prava držali na toj funkciji, a to su članovi Sudskog savjeta njoj naklonjeni. Inače, bilans njenih učinaka za sudski sistem je krajnje poražavajući.

Primjena prava ne smije zavisiti od bilo čije pojedinačne volje. To mora biti posao i dužnost državnih institucija i neophodno je da se institucionalnim mehanizmima deblokira primjena Ustava i zakona- naveo je Koprivica.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja