Popović: Sport u Nikšiću bez podsticaja Opštine, godinama postoje privilegovani klubovi

 Popović: Sport u Nikšiću bez podsticaja Opštine, godinama postoje privilegovani klubovi

Izvor: URA

Uprava grada Nikšića na čelo sa DPS-om nije vodila računa o sportu zadnjih nekoliko decenija, pa je stanje u ovoj oblasti klatastrofalno, i ako Nikšić važi za sportski i grad koji je iznjedrio vrhunske sportiste, ocijenio je danas Deni Popović, kandidat za odbornika sa liste “Crno na bijelo”.

On je istakao da Opština kojom je rukovodio DPS godinama nije podsticala razvoj sporta u gradu, i da je gotovo sav novac koji je išao sportu išao na jedno ili dva mjesta dok su ostali sportski klubovi, individualni sportisti i sportska društva dobijali mrvice sa stola ili ništa.

“Samo ove godine, u susret izborima Opština je raspisala javni poziv za dodjelu sredstava sportskim klubovima ali i u ovom slučaju novac nije raspodijeljen na jednak i transparentan način, po pravilniku, već su postojali privilegovani. Da su željeli da pomognu sportu i sportistima uradili bi to znatno ranije a ne tik pred izbore”, poručio je Popović.

On je ukazao da su zbog nedostatka sredstava mnogi klubovi ugašeni, kao što je slučaj sa FK “Čelik”bokserski klub.

“Nikšićkom sportu je potrebna depolitizacija što će se postići mijenjanjem vlasničke strukture u klubovima jer sada imamo situaciju da u upravljačkim organima mahom sjede DPS funkcioneri. To omogućava da se sredstva iz budžeta preusmjeravaju samo tim klubovima i da nema kontrole kako se ona troše”, kazao je Popović.

On napominje da se iz budžeta moraju pomagati najbolji sportisti i klubovi, a da treba stimulisati i pojedinačne sportove i ulagati u infrastrukturu u koju nije ulagano decenijama.

“Kakav je odnos Opštine prema sportu najbolje govori podatak da je Opština Nikšić, ne tako davno, oduzela prostorije jedinom aktivnom bokserskom klubu u gradu. Osim toga za najbolje sportiste nema nikakvih podsticaja i sport se tim ne podiže na veći nivo”, ukazuje Popović.

On je ocijenio i da je Strategija sporta koju donosi Opština mrtvo slovo na papiru i da ona nema nikakvo utemeljenje u praksi jer je sport upravi DPS-a zadnja rupa na svirali.

Popović kaže i da se u Nikšiću školskom sportu mora posvetiti posebna pažnja kao i stvoriti uslovi za bavljenje sporta OSI licima.

“Sportu i sportistima grad Nikšić je bio nekom majka a nekom maćeha i to se mora promijeniti a preduslov za to je dolazak novih ljudi na čelo grada koji će se morati pozabaviti sa svim  problemom koji tište sve sportiste,sportske klubove i sportske radnike”, zaključio je Popović.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja