Popuštanje mjera u Tivtu i Budvi, dodatno zatvaranje Nikšića, zabrana ulaska i izlaska u Bijelom Polju i Mojkovcu

 Popuštanje mjera u Tivtu i Budvi, dodatno zatvaranje Nikšića, zabrana ulaska i izlaska u Bijelom Polju i Mojkovcu

Izvor: Screenshot

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje održavaju konferenciju za medije na kojoj predstavljaju nove epidemiološke mjere.

Kako je najavljeno, na konferenciji koji počinje u 15 sati, govore Borko Bajić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Marija Božović, epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje i Zoran Terzić, medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore.

Epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Marija Božović kazala je da nove mjere važiće od 18. do 24 marta.

Iz Podgorica, Cetinje, Budva, Tivat, Nikšić, Plužine, Herceg Novi, Bar, Kotor, Pljevlja, i Bijelo Polje i Mojkovac – zabrana ulaska i izlaska

Posebne mjere prestaju da važe za Budvu i Tivat, a počinju da važe za Nikšić.

Posebne mjere na snazi u Podgorici, Nikšić, Cetinje, Kotor, Plužine, Bar, Pljevlja važiće i za Bijelo Polje, Mojkovac, Plužine.

“Nove mjere će biti efikasne samo ako damo svi doprinos i budemo odgovorni prema sebi i drfugima“, kazala je Božović.

“Odlučeno je da se ide na pooštravanje mjera za NK, MK I BP, a za opštine gdje imamo trend opadanja na dnevnom nivou BD i Tv da pređu u kategoriju opština gdje su na snazi manje restriktivne mjere“, kazao je državni sekretar u Ministarstv zdravlj Borko Bajić.

“Analiziramo podatke na dnevnom nivou, mejre su tako predviđene da traju nedjelju dana i da zavisno od situacije zavisiće i dalji tok i preduzimanje mjera koje se moraju preduzeti u ovako veoma složenoj situaciji“, dodao je on.

U KC 86 životno ugroženih pacijenata

“Hospitalizovano u KCCG 149, 86 je životno ugroženo“, kazao je medicinski direktor Kliničkog centra Zoran Terzić.

Komentar na sporo vakcinisanje

“Cilj imunizacije je da se odvija po nacionalno planu i prioritetnim grupama. Imunizovali smo po tom planu osobe – štićenike domova za stare, medicinske radnike… Više puta smo pominjali da tempo i brzina vakcinacije zavisi od zahtjeva i količine raspoloživih vakcina. Dosad distribuirano oko 7.000 doza vakcine sputnikV. 5.730 je ukupan broj dosad apliciranih doza“, kazao je Bajić.

“Opštine dobijaju doza koliko je procijenjeno naspram veličine populacije same opštine. Pojedine opštine brže potroše vakcine, sve je podložžno dostupnosti vakcina. Zasad je siutuacija takva ali se očekuje pristizanje većeg broja doza vakcina.Kada dođemo u tu situaciju, promijeniće s ei sam kontinuitet. – vakcinacija će teći u kontinuitetu a biće vjerovatno prošiuren i broj punktova za vakcinaciju“, kazala je Božović.

Škole ne rade, a sportisti treniraju

“Jasno je kome su dozvoljeni treninzi – prof, sportistima koji se takmiče i redovno testiraju. Što se tiče domova zdravlja u kojima su distribuirane vakcine, Min zdr. nedjeljno  2x održavaju onlajn sastanke. Vakcinacija je počela u cijeloj CG u prioritetnim grupama. Ako mislite na to da li je krenula imunizacija grupe starijih od 80 godina, stav je bio da se što prije krene sa tim. To zavisi od broja prijavjenih pacijenata“, kazao je Bajić.

O organizaciji vakcinacije

“Organizovano je da predstavnici domova zdravlja, odnosno tim izabranog ljekara, prije svega medicinska sestra prima pozive preko platforme napraveljene sa Fondom, i zakazuje akcinaciju. Problem je opterećenost lejkara u primarnoj zrav. zaštiti ali dobrom organizacijom se to postiže. Redovi i čekanja će se ponovo riješiti zaazivanjem koje je bilo stavljeno u drugi plan. Podsjećam građane da svako čekanje u redu, naročito ispred ambulanti, povećava rizik od zaražavanja tako da vas molim da držimo distancu jer smo imali razgovore na komisiji i prepoznat je problem gužvi koje se prave oko zdravstvenih ustanova. To je nešto na čemu radimo“, saopštio je Bajić.

“Što se tiče ljekova i distribucije, Ministarstva zdravlja je u svakodnevnoj komunikaciji sa Domovima zdravlja. Antibiotici, antikoagulansi i drugi ljekovi koji se koriste u avakodnevnoj terapiji koriste se u velikim količinama u čitavom svijetu i nije nekad lako obezbijediti te nabavke, ali mi se trudimo da na vrijeme obezbijedimo dovoljne količine medikamenata“, naveo je on.

O nestašici ljekova

“U KCCG nismo imali neku nestašicu koja je vezana za duži period. To se moglo desiti za rukavice, mantile koje smo istog dana nabavili a to je zbog velikog broja korišćenja toga, mnogo toga se troši. U tim situacijama se to svakodnevno nadoknađivalo i dešavalo se da radimo hitne isporuke tokom dana, ali se nije dešavalo da nema“, saopštio je Terzić.

“Što se tie ljekova – ja bar da znam, što se tiče KCCG, nije bilo nestašice“, dodao je on.

“Ljekara ne fali, porastom broja pacijenata uključili smo i dodatni broj ljekara drugih specijalnosti koji su se i te kako dobro snašli i uključili u sistem liječenja. Optrećenje i rad jesu veliki, ali da fali ljekara sigurno ne“, naveo je Terzić.

Budva i Tivat za primjer

“Situacija u Budvi i Tivtu je situacija koja može da služi za primjer. Došlo je do zaključavanja opština, ali samo to zaključavanje nije dovelo do pada oboljelih već je do pada oboljelih dovelo poštovanje osnovnih preventivnih mjera“, saopštila je Božović.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja