Portparol Stejt departmenta: Izbori u NK pokazali demokratsku zrelost

 Portparol Stejt departmenta: Izbori u NK pokazali demokratsku zrelost

Foto: Mina

Sjedinjene Države pozivaju sve „političke lidere da podrže tolerantnu i inkluzivnu Crnu Goru, u kojoj se svi građani osjećaju bezbjedno, bez obzira na etničku, vjersku ili političku pripadnost“.

To je saopštio portparol Stejt departmenta u pisanom odgovoru na zahtjev Glasa Amerike da prokomentariše izbore u Nikšiću, javlja Glas Amerike. 

„Sjedinjene Države čestitaju crnogorskom narodu na nedavno održanim lokalnim izborima u Nikšiću. Mirni izbori i odziv birača pokazatelj su demokratske zrelosti“, navedeno je iz Stejt departmenta.

Vlast u Nikšiću, drugom po veličini crnogorskom gradu, trebalo bi da formiraju stranke koje vladaju na državnom nivou poslije parlamentarnih izbora u avgustu prošle godine i smjene Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Mila Đukanovića.

Prema preliminarnim rezultatima, koalicija predvođena DPS-om osvojila je 40,4 odsto glasova birača izašlih na izbore – odnosno 18 mandata.

Koalicija „Za budućnost Nikšića“, na čelu sa Demokratskim frontom osvojila je 25,9 odso glasova – 11 mandata, a koalicija „Mir je naša nacija“ Alekse Bečića i pokreta „Ne damo Nikšić“, bliskog premijeru Zdravku Krivokapiću, 23,2 procenata – odnosno 10 mandata.

Građanski pokret URA Dritana Abazovića osvojio je jedan mandat, koliko i Narodni pokret biznismena Miodraga Davidovića, dok je Socijaldemokratska partija ostala ispod cenzusa ne osvojivši nijedan mandat.

Lokalni izbori u Nikšiću prvi su koji su održani pošto je Demokratska partija socijalista, nakon skoro trideset godina, prepustila vlast koaliciji partija koju čine Demokratski front, Demokratska Crna Gora i Ujedinjena reformska akcija (URA), a predvodi je premijer Krivokapić.

Kampanju uoči izbora u Nikšiću obilježile su napetosti između učesnika, kao i tvrdnje o velikoj zainteresovanosti susjedne Srbije, čiji je dio tabloidne medijske sfere glasanje označavao „Bitkom za Nikšić“.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja