Potpuni oporavak turizma 2024: Na Mediteranu najviše pogođeni Crna Gora i Kipar

 Potpuni oporavak turizma 2024: Na Mediteranu najviše pogođeni Crna Gora i Kipar

Foto: Potal ,,Nikšić“

Novi nagli rast slučajeva kovida 19 i ponovno uvođenje ograničenja putovanja zaustavili su oporavak evropskog turizma, pri čemu su međunarodni dolasci turista u Evropu pali za 68 odsto tokom ove godine, zaključno sa septembrom, u odnosu na 2019., piše Pobjeda

Evropska putnička komisija (ETC) u najnovijem izvještaju „Evropski turizam: trendovi i izgledi“ za treći kvartal 2020 navodi da s najpogođenije su mediteranske destinacije Crna Gora i Kipar, koje su zabilježile najgori pad u dolascima, za 84, odnosno 85 procenata, što se može pripisati njihovoj većoj zavisnosti od stranih putnika.

Foto: Portal ,,Nikšić“

Među ostalim zemljama čije su turističke privrede pretrpjele teške posljedice pandemije su: Rumunija, gdje su dolasci stranih gostiju pali za 80 odsto, Turska 77 odsto, Portugal i Srbija po 74 odsto, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu ETC, prenosi Pobjeda

Ostrvske destinacije, Island i Malta takođe su imale loš rezultat, imajući u vidu da su obje registrovale pad dolazaka stranih posjetilaca za po 71 odsto.

Nasuprot tome, Austrija je od evropskih zemalja prošla najbolje zahvaljujući zimskoj turističkoj sezoni početkom godine, prije izbijanja kovida 19, što je rezultiralo padom dolazaka stranih turista od samo 44 odsto i padom noćenja stranaca od 30 odsto.

Potpuni oporavak i vraćanje obima dolazaka stranih gostiju na nivoe prije pandemije predviđa se do 2024. godine, dok su nešto optimističnija predviđanja u pogledu oporavka domaćih putovanja, unutar Evrope, koja bi, kako se procjenjuje, 2022. i 2023. godine trebalo da dostigne nivo iz 2019.

Izvor: Pobjeda

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još