Potrebno veće učešće žena na mjestima odlučivanja

 Potrebno veće učešće žena na mjestima odlučivanja

Izvor: Skupština Crne Gore Opis: Sa sastanka

Zastupljenost žena u političkim procesima u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou i potrebno je da svi činioci društvenih procesa rade na tome da se njihov glas jače čuje, kako u Skupštini, tako i kompletnoj zajednici.

To je ocijenjeno na sastanku potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Karen Medoks.

Bošnjak i Medoks su, kako je saopšteno iz Skupštine, razgovarale o predlogu za formiranje nadstranačkog ženskog kluba u Skupštini.

„Sagovornice su se saglasile da zastupljenost žena u političkim procesima u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou i da je potrebno da svi činioci društvenih procesa zajednički rade na tome da se glas žena jače čuje, kako u Skupštini Crne Gore tako i kompletnoj zajednici“, navodi se u saopštenju.

Bošnjak je upoznala Medoks sa inicijativom o formiranju ženskog kluba, koji bi činile sve poslanice Skupštine u cilju jačanja uloge žena u političkom životu i većoj vidljivosti žena u društvu.

Ona je istakla činjenicu da je u ovom sazivu Skupštine nažalost manja zastupljenost žena, nego što je to bilo na kraju prethodnog saziva.

Bošnjak je upoznala Medoks da je, kao prva potpredsjednica Skupštine od uvođenja višestranačja, iskoristila poziciju i inicirala promjene Poslovnika da najmanje jedno potpredsjedničko mjesto bude rezervisano za manje zastupljeni pol, kao i da se prilikom izbora skupštinskih odbora i delegacija vodi računa o rodnoj izbalansiranosti, što je i usvojeno.

Ona se, kako je saopšteno, osvrnula na konkretne teme i aktivnosti koje bi bile u sferi interesovanja i djelovanja ženskog kluba.

„Među kojima su veće učešće žena na mjestima odlučivanja, formiranje alimentacionog fonda, kreiranje baze podataka o samohranim roditeljima, borba protiv rodno zasnovanog nasilja, nasilja u porodici, ekonomsko osnaživanje žena, preventivna zdravstvena zaštita žena, posebno onih iz ruralnih područja i čitav niz aktivnosti koji će doprinijeti osnaživanju žena“, navodi se u saopštenju.

Bošnjak je istakla zabrinjavajuću činjenicu da je u vrijeme pandemije koronavirusa više od sedam hiljada žena ostalo bez posla i da se posebna pažnja mora posvetiti podršci ženama u preduzetništvu kako bi se one lakše vratile na tržište rada.

„Sve ove teme nemaju i ne smiju imati partijski predznak, već trebaju da nas spajaju i vode zajedničkom cilju“, navela je Bošnjak.

Medoks je kazala da podržava tu inicijativu, i istakla da je za Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) rodna ravnopravnost izuzetno važna, te da su osnaživanje uloge žena u politici i preduzetništvu, kao i borba protiv rodno-zasnovanog nasilja njeni prioriteti.

Ona je najavila niz programa koje Britanska ambasada priprema za podsticanje rodne ravnopravnosti i iskazala želju da na tom polju uspostavi jaku saradnju sa Skupštinom Crne Gore, uz pomoć Bošnjak.

Medoks je informisala Bošnjak i da policija iz UK već sarađuje sa crnogorskom Upravom policije na kreiranju nacionalne policijske baze podataka, koja bi uz druge zločine, uključila i počionioce i žrtve rodno zasnovanog nasilja.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja