Povećana transparentnost i javnost rada Skupštine

 Povećana transparentnost i javnost rada Skupštine

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić priredio je danas prezentaciju za predstavnike civilnog sektora, tokom koje su bili u prilici da se upoznaju sa inovacijama, kao i unaprijeđenim i poboljšanim uslovima rada u Plavoj sali.

Predsjednik Skupštine istakao je da je Plava sala u potpunosti renovirana skupštinskim sredstvima, dok će uz pomoć donacija misije OEBS-a u Crnoj Gori, na istovjetan način biti opremljeni Plavi i Crveni salon.

Bečić je kazao da je navedenim poboljšanjem uslova povećana transparentnost i javnost rada Skupštine, a prema njegovim riječima, primijetno je i povećanje interesovanja građana za rad radnih tijela, raciolanizovan posao službenika, ali i medijskih kuća koje sada imaju mogućnost da iz svojih redakcija prate aktivnosti radih tijela.

Pored činjenice da će sjednice radnih tijela po prvi put biti direktno emitovane putem najsavremenije tehnologije, otvaranja naloga na društvenim mrežama, neposrednije komunikacije građana putem institucionalizacije instituta predstavki, najave savremenije web prezentacije Skupštine predsjednik Bečić je najavio i digitalizaciju zakonodavnog procesa, u okviru projekta eParlament, koji će u mnogome olakšati i unaprijediti rad poslanika.

„Da bismo stvorili što kvalitetnije uslove za rad poslanicima u radnim tijelima, radili smo prethodnih mjeseci i na adaptaciji sala u kojima se održavaju sjednice.

Takođe, u toku je projekat izrade novog sajta Skupštine koji očekujemo da bude kvalitetniji, pristupačniji i kvalitetniji od postojećeg, ali i da omogući pretragu relevantnih podataka u otvorenom formatu, čime ćemo takođe dati doprinos povećanju javnosti i transparentnosti rada Skupštine“, istakao je Bečić.

Predsjednik Skupštine je naveo da su prije mjesec i po dana institucionalizovane i predstavke, te sada građani imaju jasno uređene procedure na koji način da se obrate instituciji Skupštine, ali i određen postupak i procese dobijanja odgovora u odnosu na ono što su predmeti njihovih predstavki.

„U prethodna tri mjeseca pokazujemo zajedničkim snagama, svi subjekti unutar Skupštine Crne Gore i vlasti i opozicije i nevladinog sektora, da iskreno dajemo doprinos jačanju kontrolne i nadzorne funkcije Skupštine, odnosno njenom pozicioniranju u centralni dio društveno političkog spektra, koji joj svakako saglasno ustavnim ovlašćenjima i pripada“, zaključio je predsjednik Bečić.

Rukovodilac Odsjeka za snimanje i emitovanje sjednica Mirko Milošević predstavio je projekat kojim je omogućeno praćenje direktnih prenosa sjednica radnih tijela na socijalnim mrežama, čije je cilj bio da na profesionalan i moderan način građanima prikaže rad radnih tijela.

„Produkcijska oprema u Plavoj sali razvijena je na istoj platformi kao i Plenarna sala, koristeći jedan od najsavremenijih NDI protokola čime je omogućeno umrežavanje sala. Osim instalirane video opreme Plava sala dobila je novi vizuelni identitet, zamijenjena je kompletna rasvjeta novom LED rasvjetom i time osim poboljšanih uslova uticali smo i na bolju energetsku efikasnost. U Crvenom salonu izvršeni su izuzetno zahtjevni radovi koji su iziskivali da se kompletan salon rastvi do detalja i svaki element restaurira. Crveni salon sada, po prvi put ispunjava sve visoke kriterijume za nesmetano održavanje sjednica radnih tijela. U Plavom salonu obezbijedili smo novi savremni konferencijski sto sa ugrađenim mikrofonima i potrebnim priključcima za E parlament, a stara rasvjeta zamijenjena je novom LED rasvjetom“, objasnio je Milošević

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja