Prava politička bitka za Nikšić tek se očekuje

 Prava politička bitka za Nikšić tek se očekuje

Foto: Portal ,,Nikšić“

Nešto manje od dva mjeseca je do lokalnih izbora u Nikšiću. Prava politička bitka za taj grad tek se očekuje jer većina najjačih partija još nije donijela konačne odluke o tome da li će samostalno ili sa nekim koalicionim partnerima nastupiti na izborima, piše portal RTCG.

Aktuelna opozcija u Nikšiću, nakon uspjeha na parlamentarnim izborima gdje je imala oko 7.000 glasova prednosti u odnosu na kolaciju DPS-SD, očekuje ubjedljivu pobjedu dok vladajuća koalicija vjeruje da je ta razlika dostižna.

Da su lokalni izbiori u Nikšiću odražni 30. avgusta, kada i parlamentarni, građani bi dobili novu vlast. U javnosti se zato nameće utisak da važnost ovih izbora uveliko prevalzilazi loklane okivre. DPS i SD još nijesu donijele odluku o zajedničkom nastupu, ali imaju zajednički cilj da zadrže vlast koju sada vrše.

„Ove izbore doživljavamo kao izbore na kojima bi Demokratska partija socijalista trebalo da pokaže svu svoju snagu, da je DPS garant očuvanja građanskog, multietničkog, evropskog koncepta ove države. Sigurni smo da nećemo ostvaraiti gori rezultat, a vjerujemo da možemo mnogo bolje i vjerujemo da smo zaslužili povjerenje građana na osnovu svega onoga što smo uradili u prethodnom mandatu i na osnovu onoga što ćemo ponuditi i što će biti naš program na izborima“, kaže Marko Burić iz DPS-a Nikšić.  

„Mislim da je to bilo možda momentalno raspoloženje, pod uticajem nekih moćnika, da ne pominjem, itd, tako da se nadam da će ljudi sad malo realnije posmatrati sve i da imamo šanse da pobijedimo. Nadam sed a u Nikšiću, zahvaljujući prošlom radu i sadašnjem radu lokalne uprave stvari mogu da se promijene, prema tome Nikšić bi mogao da bude jedan prelomni momemnat u političkim dešavanjima u Crnoj Gori“, kaže Dragan Zečević iz SD-a Nikšić.

URA je donijela odluku o samostalnom nastupu, dok je za očekivati da i Demokrate i Kolacija za budućnost Nikšića nastupe sa istim članicama kao i na parlamentarnim izborima. Te Tri partije koje sada čine vlast na državnom nivou, ubijeđene su u ubjedljivu pobjedu, tačnije, vjeruju u definitivni poraz politike DPS-a.

,,Zbog toga su ti izbori predstavljeni kao važni i oni jesu važni. Za nas ne toliko zbog neizvjesnosti pobjede ili poraza, mi znamo da će DPS biti poražen i da neće više vršiti vlast, koliko su ti izbori važni za samu Demokratsku partiju socijalista jer će oni biti pokazatelj da li su oni skroz propali, ili će ipak na neki način politički opstati na anšoj špolitičkoj sceni“, kaže Marko Kovačević – Za budućnost Nikšića. 

,,Priželjkujem da građani konačno kažu nacionalistima , bilo kog predznaka, da je dosta, i da nacionalisitička priča mnogo štetna za Crnu Goru, za Nikšić, za bilo koji prostor. Nikšićani mislim da su jednostavno shvatili da onaj ko od njih kupuje glas sjutra ne može biti dobra vlast. Pored DPS-a ja se plašim da postoje još neki politički subjekti koji misle da kupovinom glasova mogu doći do vlasti u Nikšiću. Nemam podatke o tome, nema dokaze, zato neću reći na koga mislim, ali će se oni prepoznati“, kazala je Tatjana Bečanović – GP URA Nikšić 

,,Vidimo da ovi subjektui koji danas čine vlast, naročito Demokratska Crna Gora, ima izražen trend rasta, povjerenja građana, tako da mi u tom dijelu očekujemo jedan rast u Nikšiću, jednu ubjedljivu i apsolutnu pobjednu u odnosu na ono što su prevaziđene političke strukture ogrezle u mržnji, podjelama i pljački Crne Gore“, ističe Nemanja Vuković – Demokrate Nikšić. 

U DPS-u i SD-u, smatraju da su nakon svega urađenog ipak zaslužili novi mandat.

,,Zaista nam je cilj da nakon svega infrastrukturnog što smo uradili, da stvorimo dodatne uslove i mogućnosti za otvaranje radnih mjesta, da zadržimo mlade ljude u Nikšiću“, kaže Burić. 

,,Ja sa svojom pordicom i sa svojom partijom bih želio da živim u jednom uređenom gradu, koji će biti proevropski i stremiti evropksim standardima, a ni u kom slučaju se vraćati nazad,“ smatra Zečević.

U opozciji međutim smatraju da je vlast uradila malo za bolji život Nikšićana.

,,Mislim da će to biti svakako bolje nego što je bilo za vrijeme oprethodne vlasti, to se ne dovodi u pitanje, jer smo mi najveća opština u bivšoj Jugoslaviji i u skaldu sa tim treba postavljati ciljeve“, kaže Kovačević.

,,Nikšić mora biti ekonomski i privredni i kulturni centar crne gore, Treba da se iskoriste njegovi poljoprivredni i turistički kapaciteti i Nikšić mora da oživi jer je ovo grad koji umire iz dana u dan“, ističe Bečanović. 

,,Imamo viziju grada u kome zakon važi jednako za sve, u kojem insititucije imaju svoju težinu i javnu upravu koja će biti servis građana, i nravno razvoj grada i u laganje u ono što je poboljšanje kvbaliteta života“, kaže Nemanja Vuković.

Loklani izbori u Nikšiću održaće se 14. marta.

Izvor: RTCG

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još