Prednosti i mane nove obrazovne realnosti

 Prednosti i mane nove obrazovne realnosti

Foto: Portal,,Nikšić“

Od ponedeljka poslednje nedjelje oktobra, u gradu pod Bedemom krenula je nastava u školama. Poput  promjenljivog vremena, neuhvatljiva je situacija i sa koronom, pa se izmjene dešavaju svakodnevno, prati se sistem semafora i mogući novi talasi covid-a 19.  Nikšić je, prethodnog mjeseca,  zbog velikog broja zaraženih, bio na neki način “zatvoren“, pa se dugo iščekivana školska nastava, premjestila u učionicu. Trenutno je situacija stabilna, nastava u školama se odvija  u skladu sa preporučenim mjerama. Neka nova realnost u novim uslovima, sa značajnim uplivom učenja na daljinu. Sagovornici portala Nikšić, pričali su o utiscima školovanja tokom prvog i drugog talasa pandemije

Online nastava pomaže da se ne izgubi nit u obrazovanju

Profesorica francuskog jezika, Ana Radulović, podsjetila je na tu novu relanost u obrazovanju koja je krenula od marta, a zahtjevala velike napore uskladjivanja tehničkih i svih drugih mogućnosti, učenika i nastavnika.

‘’ Ako se uzme u obzir da preduslov online nastave je prvenstveno dostupan internet signal ,a zatim i tehnička opremljenost svih učesnika u obrazovanju, problemi ove vrste su rješavali saradnjom izmedju škole i roditelja ,putem  donacija mobilnih telefona onim najugroženijim članovima.Odredjenom broju učenika nastavni materijal se šalje poštom ,koji oni dostavljaju nazad u predvidjenom roku.Na taj način je omogućena dostupnost materijala učenicima i najniži nivo komunikacije izmedju nastavnika i učenika.Sa svim onim učenicima koji prate nastavu online ta komunikacija je detaljnija i obuhvatnija, velike su prednosti ovog vida nastave u smislu dostupnosti materijala za časove, različitih vježbi i aktivnosti koje bi i u redovnoj nastavi poboljšale proces učenja’’, cijeni Radulović, dodajući da se produktivno znanje i obrazovanje  stiče i svim onim neverbalnim, vizuelnim znacima i aktivnostima koje ne mogu biti transparentne u online nastavi ili se bar ne mogu manifestovati i primijetiti u onoj mjeri koja je prisutna u redovnoj nastavi.

Foto: Privatna arhiva

,, Problema ima puno, prvenstveno tehničkih, zatim dužina trajanja samih časova, 30 min.je nedovoljno i u učionici za kvalitetan rad, opterećenost i učenika i nastavnika je velika, kako nema utiska ili opšte povratne informacije za nastavnika koliko je nešto razumljivo učenicima, jer ih jasno ne vidi, ne čuje, nastavnik je prinudjen da to provjerava targetirajući svakog učenika ponaosob, što zahtijeva dodatno vrijeme i nastavnika i učenika, a samo djelimično se dobija povratna informacija. Online nastava eventualno može obezbijediti učenicima da ne izgube nit ili navike u procesu obrazovanja, ali definitivno ne moze zamijeniti učionicu’’, govori Radulović.

Kvalitetno uskladjeno vrijeme

Milica Roćenović, gimnazijalka, smatra da je online nastava jednim dijelom dobra, jer istovremeno može da volontira, obavlja svoje zadatke, prati nastavu, ali manjkavost je prevelika količina gradiva.

‘’U svemu ovome dobra stvar je što sada svi imamo mogućnost da izvučemo najbolje proseke, samo ako se malčice potrudimo. (smijeh).A što se tiče onih loših, pa.. Imali smo pretjeranu količinu gradiva koju profesori šalju, nekada je nemoguće prepisati i naučiti svu tu količinu, i posvetiti se svakom predmetu jednako.. Provjere znanja su tada bile biti u školi, što smatram sasvim ispravnim jer  profesori na taj način znaju ko zaista uči, a ko prepisuje. Fore, puškice, papirići, za sve to za sada nema mjesta, dok ne dođu provjere znanja.’’, kazala je Roćenović.

Nastavnici popustljiviji nego inače

Za Lijljanu Piljević, majku troje osnovaca, izazov je ispratiti online časove, istovremeno sa poslom i svakodnevnim obavezama

‘’Ipak, mogu primjetiti da su nastavnici popustljiviji nego inače, što je razumljivo zbog cjelokupne situacije sa pandemijom.Jeste da su prednosti online učenja u brzini, djeca su kod kuće, imate svakodnevnu kontrolu, ali vjerujem da školsku klupu ništa ne može zamjeniti’’, sigurna je Piljević.

Dvanaestogodišnja Ksenija Piljević, učenica je sedmog razreda OŠ ‘’Ivan Vušović’’, kojoj se priznaje više svidjela kombinovana nastava online učenja i učionice, u odnosu na prvi talas, kada se cjelokupna nastava odvijala digitalnim putem.

‘’Nedostajali su mi drugari, mada je dobro kada se uči online, onda se zadaci izvršavaju redovno, nema gomilanja gradiva, imamo rokove do kada možemo poslati domaće zadatke. Kada smo u školi, u učionicama smo podijeljeni u dvije grupe. Čekamo nastavnika da udje i ne izlazimo iz učionice dok se ne završe časovi, čak i na male i velike odmore ne izlazimo. Dobro je i to, samo kad se ide u školu’’, priznaje Ksenija.

Foto: Privatna arhiva

Ksenijina godinu mlađa braća blizanci, Andrija i Aleksa, učenici  petog razreda, govore da im nedostaje škola, drugari i da više vole kada im nastavnice predaju uživo, jer I časovi traju duže, vole direktniji kontakt.Za razliku od prvog talasa korona virusa, kada su mogli domaće zadatke poslati kada hoće, sada je situacija drugačija, jer sve se mora završiti i proslijediti najkasnije do osam uveče.

Svi sagovornici od ponedeljka vratili su se u učionice. Nastavnici za katedrom i tablom, đaci u klupe, a roditelji za svojim obavezama. Govore da je lijepo vratiti se na staro. Međutim, potrebno je pribilježiti i novo, čemu ćemo se prema nekim prognozama, često i vraćati.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još