Prihodi EPCG manji za 24,2 miliona eura

 Prihodi EPCG manji za 24,2 miliona eura

Foto: Pobjeda

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je za prvih devet mjeseci ove godine prihodovala 218,74 miliona eura, što je za 24,2 miliona eura manje u odnosu na isti period prošle godine dok su poslovni rashodi iznosili 220 miliona eura, što je manje u odnosu na 2019. godinu za osam i po miliona eura, saopšteno je iz te kompanije, prenosi Pobjeda.

Iz EPCG su naveli da su tokom devet mjeseci 2020 zbog pandemije poslovali u ekonomskom okruženju punom izazova.

,,Novi koronavirus usporio je ekonomiju i negativno uticao na energetski sektor gdje je došlo do pada potrošnje električne nergije i nestabilnosti berzanskog trgovanja- navodi se u saopštenju“.

Na rezultate poslovanja, dodaju iz EPCG, uticala je i izuzetno loša hidrološka situacija u prvih devet mjeseci.

,,Naime, deficit pаdаvinа značajno je uticao na poslovni rezultat Kompanije. I pored dobre spremnosti i stabilnog funkcionisanja priozvodnih objekata, jedan od glavnih faktora lošijeg rezultata u odnosu na prethodnu godinu jeste manja proizvodnja usljed lošije hidrologije. HE „Perućica” je u prvih devet mjeseci 2020. godine ostvarila proizvodnju od 347.048 MWh, što je 33 odsto manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu tokom istog perioda 2019. godine. HE „Piva” je u prvih devet mjeseci 2020. godine ostvarila proizvodnju od 449.176 MWh, što je 16 odsto manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu tokom istog perioda prošle godine“, navodi se u saopštenju.

U prvih devet mjeseci 2020 godine EPCG je ostvarila manje prihode od prodaje električne energije distributivnim potrošačima.

,,Naime, u prvih devet mjeseci 2020. godine, distributivna potrošnja je iznosila 1.628 GWh, 9% manje u odnosu na isti period 2019. godine što je doprinijelo manjim prihodima za 14.16 miliona eura“, prenosi Pobjeda.

Dodatni trošak u odnosu na isti period prethodne godine EPCG je imala uvodjenjem novih ekoloških taksi na državnom i lokalnom nivou. U prvih devet mjeseci EPCG je imala dodatni trošak u odnosu na prethodnu godinu po osnovu emisionih kredita CO2 kao i uvećane troškove akcize na ugalj u iznosu većem od osam miliona eura- kažu iz EPCG.

Navode i da su kao društveno odgovorna kompanija, uprkos negativnom uticaju pandemije, dodatno subvencionisali skoro 20.000 domaćinstava, korisnika prava na subvenciju za električnu energiju, sa 1,55 miliona eura.

,,Uz optimizaciju raspoloživosti postrojenja i smanjenje troškova investicioni ciklus kompanije sprovodi se za sada nesmetanom dinamikom uz sigurno snabdijevanje svih kupaca u Crnoj Gori“, poručuju iz EPCG.

Izvor: Pobjeda

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još