Profesori nikšićkih fakulteta dobitnici priznanja za doprinose razvoju UCG-a

 Profesori nikšićkih fakulteta dobitnici priznanja za doprinose razvoju UCG-a

Foto: UCG

Rektor Univerziteta Crne Gore  Danilo Nikolić danas je dodijelio priznanja za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta za 20 zaslužnih pojedinaca sa organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore, saopšteno je sa Univerziteta Crne Gore.

Tom prilikom, Nikolić je dodijelio  i tri plakete za doprinos razvoju i promovisanju nauke na Univerzitetu u međunarodnim okvirima, za 2020. godinu i posebno priznanje Medicinskom fakultetu UCG, za posebne doprinose zaposlenih i studenata u ovoj godini koju je obilježila borba sa ciljem suzbijanja pandemije Covid-19

Rektor UCG je, uputivši čestitke i zahvalnost zaslužnim pojedincima za doprinos progresivnom pozicioniranju Univerziteta na svjetskim listama, podsjetio i na zajedničke uspjehe akademske zajednice u pogledu objavljenih naučnoistraživačkih radova, citiranosti i projektne aktivnosti.

„Zahvaljujući udruženim naporima i prilagođenim modalitetima rada, obezbijedili smo kontinuitet i kvalitet nastavnog procesa, naučnoistraživačkog rada i međunarodne saradnje“, dodao je Nikolić.

,,Broj citata naših naučnika na Google Scholar-u, trenutno iznosi preko 140 hiljada, što predstavlja porast za skoro sedam puta u odnosu na početak kampanje povećanja vidljivosti naučnoistraživačke aktivnost, koja je započela prije tri godine. UCG je u prethodne tri godine uzeo učešće u velikom broju projekata, čija vrijednost iznosi oko 10 miliona eura, obezbjeđenih uglavnom iz međunarodnih fondova, što čini skoro 10 odsto ukupnih prihoda”, kazao je Nikolić.

Dodatno, samo iz programa Erasmus +, UCG je zahvaljujući uspješnim projektnim aplikacijama, dobio preko milion eura novih sredstava. Univerzitet se ove godine uspješno pozicionirao i među najbolje svjetske univerzitete, prema renomiranom Times Higher Education rangiranju, i to u kategoriji najbolji mladi univerziteti do 50 godina, gdje je svrstan u kategoriju od 350 do 400 najboljih Univerziteta u svijetu.

,,Zahvaljujući zapaženim rezultatima naših naučnika i uspješnom međunarodnom pozicioniranju, Univerzitetu je dodijeljen i Logo Izvrsnosti u istraživanju, prestižno priznanje od strane Evropske komisije, kao potvrda kvaliteta i konkurentnosti našeg naučnoistraživačkog rada. Usvojili smo i Politiku za otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi na Univerzitetu Crne Gore, prvi takav dokument usvojen na visokoškolskim ustanovama u regionu, potvrđujući dominantnu usmjerenost Univerziteta Crne Gore ka naučnoj izvrsnosti”, podsjetio je Nikolić

Dodao je, da ove godine na UCG osnovana doktorska škola i aplicirano je za akreditaciju prvog studijskog programa na engleskom jeziku iz interdisciplinarne obalsti Održivi razvoj, čime je napravljen značajan korak ka internacionalizaciji doktorskih istraživanja.

Takođe je istakao, da je juče usvojena Strategija internacionalizacije UCG 2021-2026, koja predstavlja akademsku agendu i funkcionalni okvir za povećanje međunarodne obrazovne, naučnoistraživačke i umjetničkoistraživačke vidljivosti i prepoznatljivosti UCG.

„Ostvareni rezultati i preduzete aktivnosti su potvrda naučne izvrsnosti i konurentnosti naše akademske zajednice, kao i kontinuirane posvećenosti Univerziteta Crne Gore ka kreiranju podsticajnih mjera i mehanizama, koji doprinose razvoju i međunarodnoj afirmaciji crnogorske naučne misli, poput nagrađivanja zaposlenih za izuzetne naučnoistraživačke i projektne rezultate, za što smo u ovoj godini izdvojili preko 400 hiljada eura“, zaključio je rektor.

Na prijedlog vijeća organizacionih jedinica, za doprinose naučnoistraživačkom, umjetničkom, stručnom radu i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta, nagrađeni su profesori: Svetislav Popović (Arhitektonski fakultet), Milić Čurović (Biotehnički fakultet), Boban Melović (Ekonomski fakultet), Martin Ćalasan (Elektrotehnički fakultet), Janko Ljumović (Fakultet dramskih umjetnosti), Vesna Bošković (Fakultet likovnih umjetnosti), Sonja Tomović Šundić (Fakultet političkih nauka), Jovan Gardašević (Fakultet za sport i fizičko vaspitanje), Sanja Peković (Fakultet za turizam i hotelijerstvo), Dijana Vučković (Filozofski fakultet), Milan Radulović (Građevinski fakultet), Radoslav Tomović (Mašinski fakultet), Snežana Pantović (Medicinski fakultet), Željko Jaćimović (Metalurško-tehnološki fakultet), Miran Begić (Muzička akademija), Veselin Drašković (Pomorski fakultet), Maja Kostić Mandić (Pravni fakultet), Vladimir Pešić (Prirodno-matematički fakultet), Miljan Gogić (Istorijski institut) i Mirko Đurović (Institut za biologiju mora), zaključuju sa UCG.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja