Prvi zimski maraton u Nikšiću

 Prvi zimski maraton u Nikšiću

Ilustracija

Prvi zimski maraton u Nikšiću biće održan danas i sjutra, a organizuju ga NVO Ljubitelji prirode, Opština Nikšić i Turistička organizacija Nikšić.

Oni su istakli da su svjesni potencijala i ljepote naših planina, što ih je navelo da pokažu da Nikšić može i zaslužuje da bude prepoznatljiva zimska destinacija za aktivni turizam.

“Na taj način želimo da pokažemo i da možemo biti dobri domaćini”, istakli su organizatori, prenosi Ongošt.

Maraton će uključivati dvije trke. Glavna trka u dužini od 27 kilometara biće održana prvog dana, dok je drugi dan rezervisan za porodičnu trku u dužini od tri kilometra.

„Dužina glavne trke za individualce iznosi 25 kilometara, ograničena je na devet sati trajanja i uključivaće tri kontrolne tačke na kojima će biti obezbjeđeno osvježenje. Maraton će se održati u tri discipline: krplje, turno i nordijske skije. Start i cilj trke je Ski-Centar Vučje 1350 mnv. Najviša tačka je 1.660 mnv. Ukupan uspon je 600 m. O sigurnosti takmičara na samom maratonu brinuće GSSCG i organizatori trke koji će motornim sankama i u pratnji skijama voditi računa da svi bezbjedno završe svoje učešće“, navode organizatori.

Za učešće na maratonu potrebno je iskustvo i poznavanje hodanja u planini u zimskim uslovima, kao i adekvatna fizička kondicija. Učešće na maratonu je na sopstvenu odgovornost i dozvoljeno je punoljetnim, zdravim i fizički sposobnim licima koja posjeduju adekvatnu opremu potrebnu za učešće.

Učešće maloljetnim licima dozvoljeno je uz pratnju roditelja ili vodiča.

Porodična trka podrazumijeva učešće jednog ili više roditelja koji vode brigu o svojoj djeci. Broj učesnika po porodici nije ograničen, a pravo učešća u porodičnoj trci imaju djeca uzrasta do 10 godina.

“Biće ovo sjajna prilika da zajedno sa nama uživate u zaista sjajnim prirodnim predjelima našeg grada koji su posebno atraktivni u zimskom periodu, prilika da se sklope nova poznantva i prijateljstva, razmijene ideje i provede još jedan dan u planini”, naveli su organizatori.

Raspored:

Subota 20.02.2021.

06:30h – Okupljanje ispred Hotela Onogošt
06:40h – Organizovan prevoz do startne pozicije
07:30h – Registracija učesnika i brifing
08:00h – Start trke
17:00h – Završetak trke
19:00h – Proglašenje pobjednika
20:00h – Večera

Nedelja 21.02.2021.

09:00h – Doručak
11:00h – Registracija i brifing za porodičnu trku
11:30h – Start porodične trke
14:00h – Završetak trke
14:30h – Proglašenje pobjednika
15:00h – Ručak
16:00h – Organizovan prevoz do Nikšića

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još