Radulović: Egalizacioni fond korišćen za održavanje vlasti

 Radulović: Egalizacioni fond korišćen za održavanje vlasti

onogost.me

Sredstva iz Egalizacionog fonda, umjesto da služe kao instrument za ujednačavanje finansijski slabijih opština i da posredno doprinesu unapređenju poslovnog ambijenta, privlačenju novih investicija i do otvaranja novih radnih mjesta, služila su, po provjerenoj DPS recepturi, isključivo za održavanje aktuelne vlasti u Opštini Nikšić, smatra Filip Radulović, član OO Demokrata Nikšić.

On ukazuje na podatak da su, kako navodi, Opština i pažljivo odabrani predstavnici građana, od 2004. godine, podigli nivo ,,potrebe“ za sredstva iz ovoga Fonda, ni manje ni više nego za 250%, a u proteklih deceniju i po, ne samo da nije bilo nikakvih investicionih aktivnosti koje bi dovele do povećanja zaposlenosti, a time i do povećanja fiskalnog kapaciteta i stepena razvijenosti Opštine, već je usljed pogoršanja privrednog ambijenta zbog minimalnog ulaganja lokalne vlasti u razvoj grada preko kapitalnih investicija, došlo je do smanjene privredne aktivnosti a samim tim i do smanjenja broja zaposlenih u ovoj opštini, što se, zaključuje, odrazilo na pad fiskalnog kapaciteta i stepena razvijenosti opštine. 

„Sve to je dovelo do  većeg izdvajanja  iz ovog fonda za ovu lokalnu samoupravu. Tendenciju rasta ovog fonda imamo iz godine u godinu tako da od 2005. godine pa zaključno sa 2012. godinom poreski obveznici su Opštini Nikšić, zbog povećanja njene finansijske nestabilnosti i smanjenog stepena razvijenosti, preko Egalizacionog fonda dodijelili 16,7 miliona evra ili prosječno nešto više od 2 mil. evra godišnje. Od 2013. do 2019. godine, iz ovog fonda je Opštini Nikšić dodijeljeno više od 40 miliona eura. Dakle, od 6 donešenih budžeta za period vlasti DPS-a, gotovo 2 cijela bila su isključivo od Egalizacionog fonda. Dakle, da nije bilo tih sredstava, Opština Nikšić ne bi mogla izmiriti ni osnovne izdatke neophodne za funkcionisanje lokalne zajednice“, objašnkava Radulović.

On postavlja pitanje na osnovu koje metodologije je aktuelna vlast u Nikšiću ustanovila “da je poslednjih nekoliko godina došlo do naglog razvoja ove lokalne samouprave” i da je “u budžetu opštine postignuta puna finansijska stabilnost”.

„Očigledno se radi o neslaganju i sa zdravim razumom i sa metodologijom koju koristi Egalizacioni fond koji je Opštinu Nikšić proglasio finansijski nestabilnom i svrstao je u red nerazvijenih opština, pa joj iz tog razloga iz godine u godinu rasporedjuje velika materijalna sredstva bez kojih bi ista bankrotirala. Po preuzimanju vlasti 14. marta, sprovešćemo finansijsku konsolidaciju i sredstva iz Egalizacionog fonda usmjeravati na razvoj grada i otvaranje novih radnih mjesta. Nećemo kupovati socijalni mir, već ćemo stvarati uslove za prevazilaženje problema i uspostavljanje dugoročno održivog stanja finansija“, zaključuje Radulović. 

Izvor: onogost.me

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja