Raičević: Poziciju MA nova firma neće postići ni za pet godina

 Raičević: Poziciju MA nova firma neće postići ni za pet godina

Foto: AP Photo/RISTO BOZOVIC

Gašenje Montenegro erlajnsa će državu koštati mnogo više od 50 miliona eura, kako su ministri izjavili – ocijenila je menadžerka u turizmu i hotelijerstvu i vlasnica agencije Eastwest Voysge DMC Zorka Raičević za Pobjedu dodajući da benefiti koje je MA imao ne mogu se postići ni za pet godina.

Po njenim riječima, Vlada gasi državnu avio-kompaniju zbog duga koji kompanija ima prema državi, skoro 85 odsto, da bi otvorila novu kompaniju koju isto mora da pomaže sigurno narednih pet godina.

,,I u tu novu kompaniju hoće da uloži 30 miliona eura koje su ostavili sa strane od onih 750 miliona pozajmice, 890 miliona eura sa kamatom, da budem preciznija. Senzacionalno katastrofalna odluka“, ističe Raičević.

Ona objašnjava da to nije isto kao kad bi zatvorili kafić pa poslije mjesec otvorili novi…

,,Kako nije u ovu tematiku bio uopšte upućen, ministar finansija Milojko Spajić je najavio kako će novu avio-kompaniju otvoriti 2022. godine. A do tada ćemo izgubiti tržište koje je MA gradio 20 godina, a novoj će trebati još pet da se malo primakne poziciji MA“, smatra Raičević i podsjeća da će se ovom odlukom izgubiti benefiti, recimo zakup aviona.

,,Da ne pričam o poziciji unutar vazduhoplovnih asocijacija. Ministar finansija govori o slotovima, a slotove ugašene kompanije ne mogu preuzeti nikako, niti ih prodati. Prodati se mogu samo profitabilni i to prije nego se avio-kompanija ugasi. A ko će ih kupiti u ovoj neizvjesnoj situaciji i zašto bi kada sve ostale evropske avio-kompanije imaju svoje“, kaže Raičević i dodaje da slotovi za Beograd nijesu potrebni, a to je najprofitabilnija linija u kojoj Montenegro erlajnz prednjači u odnosu na Er Srbiju nekoliko godina unazad, i od sada monopol ide Er Srbiji kao i profit.

,,MA je važio za bezbjednu kompaniju. Imao tržište i klijentelu koja mu je vjerovala. Godine su trebale da se to postigne, a sad dođu neki eksperti od svega i svačega i umjesto da pronađu nekog ko zna kako da se ozdravi kompanija i napravi restrukturiranje iste, oni ključ u bravu“, naglašava Raičević i podsjeća da je MA prevozio 55 odsto ukupnog broja putnika koji dolaze u Crnu Goru.

,,Kolike će posljedice biti, osjetićemo vrlo brzo“, rekla je Raičević i dodala da je Lufthansa primila nedavno finansijsku injekciju od vlade od devet milijardi eura i podsjeća da je LOT bio u ogromnim gubicima godinama pa je u najgoroj situaciji, postao jedna od najboljih kompanija u Evropi.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja