,,Rektora univerziteta treba da biraju profesori, a ne partija“

 ,,Rektora univerziteta treba da biraju profesori, a ne partija“

Izvor: YT Printscreen

Nakon što je poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak predložila izmjene Zakona o visokom obrazovanju, sa ciljem da se promijeni način izbora rektora na Univerzitetu Crne Gore i da se on ubuduće bira na javnom konkursu, a imenuje nakon glasanja svih članova akademske zajednice, Senat je zatražio povlačanje predloga jer nijesu učestvovali u predlaganju izmjena. 

Bošnjak je u izjavi za „Dan“ objasnila da je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore do sada raspisivao konkurs i glasovima članova tog tijela odlučivao o imenovanju rektora.

Ona je istakla da postojeći zakon zaslužuje ozbiljnu analizu i niz izmjena jer je pripreman po aršinu bivše vlasti.

,,Ono što sam ja smatrala urgentnim jeste depolitizacija UCG, čemu će doprinijeti novi model izbora rektora UCG, i to sam već predala u proceduru. Očekujem da Vlada da mišljenje na taj moj predlog izmjena zakona, rok je već istekao, ali, uzimajući u obzir da smo imali praznične dane, očekujem da ćemo ubrzo i na Skupština imati mišljenje, pa da se onda o tome diskutuje na odborima. Nasušno su potrebne promjene na Univerzitetu, jer je to, nažalost, postala najnetransparentnija institucija i tamo vladaju monopoli pojedinaca koji su sve sebi prilagodili. Očekujem, ubrzo, „provjetravanje“ ove institucije, detaljnu reviziju poslovanja, odgovornost za zloupotrebu položaja i stavljanje ličnog interesa ispred interesa studenta, jer dah slobode je nasušno potreban ovoj instituciji“, ističe Bošnjak.

Ona tvrdi da je godinama bila praksa da samo politički podobni imaju troduple norme časova i velike plate, dok mladi predavači nijesu imali mogućnost da napreduju.

,,Prije svega, treba omogućiti napredovanje mladim kadrovima na Univerzitetu i da im se izbor u zvanje ne vezuje za fond časova, što je, nažalost, ustanovljeno na UCG, a od mnogih podobnih profesora, posebno onih koji rukovode UCG, ne može se doći do časova jer oni imaju duple i troduple norme kako bi „nazidali“ platu na nekoliko hiljada eura. Navodno, sve to stižu i pored niza funkcija koje obavljaju, dok mladi kadrovi jedva da imaju nešto malo više od prosječne plate u Crnoj Gori. Zato smatram da mora da se pristupi drugom principu, da se naučna karijera i napredovanje vezuju isključivo za rad, a da opterećenje, odnosno fond časova, određuje zaradu. Ali, ne smije neko imati duplu normu, a neko ko ima zvanje da ostaje bez časova, mora biti pravedna raspodjela. Ovo planiram da iniciram takođe kao izmjene u zakonu, a ima još dosta toga što treba izmijeniti. Ali ovo treba da odradimo zajedno sa nadležnim ministarstvom“, kazala je Bošnjak.

Senat UCG je krajem decembra predao zahtjev za povlačenje izmjena zakona iz skupštinske procedure jer u njegovu izradu nijesu bili uključeni predstavnici te ustanove.

Kako su naveli, predložene izmjene zakona se neposredno odnose na Univerzitet Crne Gore, te je takvim načinom predlaganja zakona, uz isključivanje svih činilaca i mišljenja u okviru akademske zajednice, znatno narušena autonomija UCG, zagarantovana Ustavom i zakonom o visokom obrazovanju.

UCG krojio zakone po mjeri svog rukovodstva

Bošnjak ističe da je zasad predložila izmjenu norme o izboru rektora, iako bi bilo dosta prostora i za druge izmjene i za detaljnije pretresanje tog zakona.

,,Moja ideja je da se rektor bira na javnom oglasu, da prijavljeni kandidati predstavljaju programe, a onda neposredno, tajnim glasanjem, da se organizuje izborni dan i da pravo glasa ima kompletno akademsko osoblje na UCG. Smatram da su predstavnici UCG dosad krojili zakon i podzakonske akte kako bi bili što netransparentniji i kako bi ugušili slobode na Univerzitetu, a sebi obezbijedili napredovanje i kontrolu nad fakultetima“, rekla je Bošnjak.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja