Riječi o Grahovu

 Riječi o Grahovu

foto: privatna kolekcija

Dan neobično lijep, miriše na svježinu, jutarnju rosu, na krš i polje…

Jedinstveno Grahovo, nedaleko za nekog razgovordžiju, kafedžiju i još štošta. Znači na neprikosnoven način pokloniti se junacima, i u svakom hodu imati pomisao da tuda su koračale i da žive sjene onih, zbog kojih mi danas trajemo. Prije nego što smo došli u ovu ravnicu, koja nam govori naizust stihove epske, i uz gusle ako čujemo naše guslare, znaćemo da smo na pravom mjestu koje svjedoči kako biti dobar čovjek, a od dobrih ljudi se od pamtivijeka učilo.

foto: privatna kolekcija

U ovom danu neka nam za primjer posluže Grahovljani, neka nam Grahovo bude smjernica kako se iz krvi, jataka i bajoneta sačuvalo ime Crne Gore. Početi pisati o Grahovu da je mjesto nadomak Nikšića, i da obiluje velikim istorijskim podacima, anegdotama, da čvrsto stoji na temeljima tradicije i moralnog načela, sa dopuštenjem bi smo rekli da je srce ovih planina, gora i mora…

foto: privatna kolekcija

Ne znamo šta je ljepše kad u susret idete biljkama sa svih kontineta ili kad vas iste ugoste kao svoje na svome, domaćinski, a glavni domaćin bude grahovski unikatni Arboretum, botanička bašta porodice Kovačević. Pokojni general Vojo Kovačević na svom imanju oko kuće, na površini od 9 940 metara kvadratnih, donoseći biljke sa svih kontinenata, pokušavao je da ih održi u uslovima umjereno-kontinentalne klime na nadmarskoj visini od oko 750 metara.

foto: privatna kolekcija

Ovo upotpunjava sliku i priču o varošici, koja se sa jutarnjim pjetlima budi kao najlepša nevjesta. Praporce sa hramova Svetog Nikolaja i Svetog Georgija ne smijemo zaboraviti, dostojanstveno se osvrnuti na svaki kamen koji je postavljen u njima i pomenuti one ruke grahovskih bratstvenika koji znojem natopiše i osvještaše temelje ovih svetinja. Da krije ljepote ovo mjesto, asocira nas i Grahovsko jezero, upečatljivo za posmatrača, dragocjeno za avanturistu a okom sokolovim vidik se pruža i na hram Vaznesenja Gospodnjeg.

foto: privatna kolekcija

Zamislite koliko se taj hram vaznio, kad se posmatra sa jezera zaista druguje sa nebom, a sa druge strane ispisuje istoriju i priča nam na poljanama Grahovca nešto više. Vrijeme neko koje je odisalo razboritošću naših predaka na svojstven način i danas utvrđuje na Mirotinjskim gredama gdje se zaključna borba vodila, da je zemlja slobodna. Pisati o Grahovu i Grahovcu, pričati, pripovjedati nije jednostavno, oni su sami po sebi naša enciklopedija iz koje ćemo da se napajamo. Grahovo nam ostaje u prošlosti kao jedan od značajnih trgovačkih centara, ali i u budućnosti nada za novi procvat, a do tada imajte na umu mjesto za nekog razgovordžiju, kafedžiju i još štošta. Neka vam to bude Grahovo.

Nikolina Kovačević

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još