Rodna ravnopravnost mora biti dio procesa pristupanja Crne Gore EU

 Rodna ravnopravnost mora biti dio procesa pristupanja Crne Gore EU

Izvor: iStock

Rodna ravnopravnost je temeljna vrijednost EU i mora biti jasno prepoznata kao sastavni dio procesa pristupanja zemalja zapadnog Balkana, saopšteno je iz NVO Centar za ženska prava.

S tim ciljem, kako su naveli, šest organizacija iz regiona pridružilo se sprovođenju akcije “Unapređivanje rodne ravnopravnosti kroz proces pristupanja EU”.

,,Organizacije civilnog društva koje se bave ženskim pravima i rodnom ravnopravnošću iz pet zemalja zapadnog Balkana: Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo, Crna Gora, i Bosna i Hercegovina, udružili su se u zajedničkim naporima da kroz četvorogodišnju akciju “Unapređivanje rodne ravopranvosti kroz proces pristupanja EU”, koju finansira EU, podrže svoje vlade u procesu uvođenja rodne perspektive u javne politike i predpristupni proces”, objasnili su u Centru za ženska prava.

Kako dodaju, u procesu pripreme za sprovođenje zakona i standarda EU, države zapadnog Balkana moraju imati na umu da žene čine polovinu populacije, te da je neophodno osigurati ravnopravnu zastupljenost njihovih potreba i interesa, kao i društvo jednakih mogućnosti za žene i muškarce.

,,,Iz ovog razloga rodna ravnopravnost mora biti prioritet, kako u procesu pristupanja EU, tako i u proceduri kreiranja uspješnih javnih politika”, rekli su u Centru.

U toj NVO navode da se Crna Gora već uveliko nalazi u procesu sprovođenja neophodnih reformi koje za cilj imaju ispunjavanje kriterijuma za pridruživanje EU.

,,Kao dio ovog procesa, Crna Gora mora obezbijediti uključivanje rodnih prespektiva na svim nivoima. Zajedničkim djelovanjem organizacija civilnog društva i nadležnih institucija, neophodno je težiti uvođenju rodne perspektive, sagledavanju različitosti potreba i interesa žena i muškaraca, unapređivanju prava žena i rodne ravnopravnosti, kao i kvaliteta života svih ljudi, za dobrobit društva u cjelini”, poručili su u Centru.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja