Šansa za nezaposlene – krediti i grantovi za samozapošljavanje

 Šansa za nezaposlene – krediti i grantovi za samozapošljavanje

Foto: RTNK

Krediti i grantovi za nezaposlene koje dodjeljuje Biro rada Nikšić izazivaju ogromno interesovanje nezaposlenih. Osnovni cilj programa je da se smanji broj nezaposlenih, otvore nova radna mjesta, smanji siromaštvo, ali i da se zainteresovanim da finansijska i stručna podrška, kako bi pokrenuli sopstveni biznis.

Krediti sa samozapošljavanje

Iz državnog budžeta samo za mjere aktivne politike zapošljavanja, za 2020. i naredne dvije godine biće izdvojeno ukupno 9,6 miliona evra. To se može vidjeti u Nacrtu programa ekonomskih reformi od 2020. do 2022. godine. Fokus sprovođenja usluga i mjera aktivne politike zapošljavanja su mladi, žene i niskokvalifikovana nezaposlena lica.

,,Zavod za zapošljavanje u okviru programa ,,Aktivne politike zapošljavanja” realizuje Program ,,Krediti sa samozapošljavanje“, koji je kontinuiran od 1999. godine i kojim se pruža finansijska podrška budućim preduzetnicima, u iznosu od 5.000 evra po jednom radnom mjestu, uz maksimalan broj 3 novozaposlena lica. Kamatna stopa je 3% na godišnjem nivou, ,,grace period“ godinu dana i rok vraćanja je 3 godine za fizička i 2 godine za pravna lica“, rekla je za portal ,,Nikšić”  Vera Radulović, samostalni savjetnik za mjere APZ, Biro rada Nikšić.

Grantovi za samozapošljavanje

Sem ovog programa Biro realizuje i projekat ,,Grantovi za samozapošljavanje”. Bespovratna sredstva od 3.000 do 7.500 evra, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biće dodijeljena za minimum 400 korisnika grantova za samozapošljavanje. ,,Nezaposleni sa evidencije, koji su ciljna grupa Projekta „Program grantova za samozapošljavanje“, dobiće finansijsku pomoć kroz dodjelu bespovratnih sredstava, kao i niz nefinansijskih oblika podrške, od osnova za započinjanje sopstvenog biznisa do temeljne obuke neophodne za početak biznisa i preživljavanje na tržištu”, navodi se u ,,Smjernicama” za zainteresovana nezaposlena lica.

 ,,Projekat ,,Grantovi za samozapošljavanje”, dodjeljivanje bespovratnih sredstava za otpočinjanje biznisa licima sa evidencije nezaposlenih u iznosu 3.000 – 7.500 eura, realizuje se kroz tri javna poziva. U prvom Pozivu PJ Nikšić je odobren 31 zahtjev, drugi poziv je u toku i konkurisala su 72 lica sa evidencije. Odobreno je 26 novih biznis ideja. Pri ocjenjivanju projekata najvažniji je kvalitet biznis plana, dobra biznis ideja i preduslovi za njenu realizaciju”, kazala je Radulović.

Da bi se smatrao prihvatljivim za dodjelu bespovratnih sredstava,u ,,Smjernicama” ističu, da  podnosilac prijedloga projekta mora:

  • Da bude nezaposleno lice neprekidno registrovano na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, najmanje 4 mjeseca prije objave Poziva za dostavljanje prijedloga projekta;
  • Da bude direktno odgovoran za pripremu i upravljanje projektnih aktivnosti, a ne da djeluje kao posrednik;
  • Posjedovati iskustvo i sposobnost da demonstrira kapacitete za upravljanje poslovnom idejom za koju podnosi prijedlog projekta;
  • Da ima kvalitetnu biznis ideju za samozapošljavanje (kvalitetan biznis plan)

– Da uspješno završi obuku predviđenu projektom „Program grantova za samozapošljavanje“ i da ima do 35 godina, da se nalazi na evidenciji nezaposlenih lica najmanje 4 mjeseca u kontinuitetu, na dan objavljivanja Poziva.

Prednost imaju:

– žene,  koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica najmanje 4 mjeseca u kontinuitetu, na dan  objavljivanja Poziva i  dugoročno nezaposleni odnosno lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica duže od 12 mjeseci u kontinuitetu, na dan objavljivanja Poziva.

,,Za dodjelu bespovratnih sredstava može konkurisati lice koje se nalazi najmanje 4 mjeseca na evidenciji Biroa rada. Sve informacije o uslovima i načinu konkurisanja nezaposlena lica mogu dobiti u kancelarijama PJ Nikšić i na sajtu Zavoda za zapošljavanje.

U opštinama Nikšić, Šavnik i Plužine postoji veliko interesovanje za ovaj način rješavanja pitanja nezaposlenosti, trenutno se kao zainteresovano izjasnilo 368 lica sa evidencije i taj broj stalno raste“, zaključuje Radulović za naš portal.

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja