Saradnicama Duška Kneževića kućna robija i uslovna kazna

 Saradnicama Duška Kneževića kućna robija i uslovna kazna

Foto:CDM

Bivša izvršna direktorka Atlas banke Ljiljana Dragičević i Marina Mauer, po zanimanju menadžer, sklopile su sporazume o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom, piše Dan.

Prema sporazumu koji je sklopila sa specijalnim tužiocem Sanjom Jovićević, Dragičević je za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije osuđena na tri mjeseca zatvora, po koliko je dobila i za produženo krivično djelo pranje novca putem pomaganja i za produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa putem pomaganja, pa joj je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci, koju će izdržavati u prostorijama za stanovanje.

Mauer je za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije osuđena na dvije godine uslovno.

Kriminalnoj organizaciji pribavljena je protivpravna imovinsku korist koja predstavlja iznos neplaćenog poreza u ukupnom iznosu od 57.790.095,59 eura, u kojem iznosu su nanijeli štetu budžetu Crne Gore.

Dragičevićeva je u sporazumu, koji je 20. januara objavljen na sajtu Specijalnog državnog tužilaštva, priznala da je u periodu od početka 2011. godine do novembra 2018. postala član kriminalne organizacije koju je formirao okrivljeni Duško Knežević.

Tužilaštvo je navelo da je ta organizacija imala za cilj vršenje krivičnih djela za koja ce po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti i moći, a čiji pripadnici su postali i sada pravosnažno osuđena M.M. i više desetina okrivljenih osoba.

Organizacija je imala za cilj pranje novca i utaju poreza i doprinosa, nezakonito sticanje dobiti i moći.

Kako su naveli iz SDT-a, Mauer je u potpunosti priznala izvršenje krivičnog djela koje joj je stavljeno na teret i da je u označenom periodu postala član kriminalne organizacije u okviru koje je prihvatila da razmjenjuje informacije sa ostalim članovima kriminalne organizcije i bankarskim službenicima iz Sektora za kontrolu e-komerc servisa.

Prema sporazumu, ona je priznala da je u periodu od početka 2011. godine do novembra 2018. godine postala član kriminalne organizacije koju je organizovao Duško Knežević, koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela za koja će po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Okrivljena je prikupljala informacije kojim službenicima su članovi porodice angažovani kao izvršni direktori rezidentnih pravnih lica i imala zadatak da ih dalje prenosi i da preduzima radnje u cilju prikrivanja kriminalne aktivnosti.

Ona je bila zadužena i da angažuje određena stručna lica konsultante, koji bi im davali smjernice i uputstva da novčana sredstva stavljaju u legalne tokove.

Specijalni tužilac i Ljiljana Dragičević saglasni su da okrivljena plati novčani iznos od 1.000 eura na žiro-račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Vlade Crne Gore.

Novčano je kažnjena i Marina Mauer.

Izvor: CDM

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja