Sedma prodaja imovine Rudnika boksita: Upravnu zgradu nude za 800.000

 Sedma prodaja imovine Rudnika boksita: Upravnu zgradu nude za 800.000

foto: rtcg arhiva

Cijena upravne zgrade i okolnog zemljišta nikšićkog Rudnika boksita je, zbog nedostatka interesovanja u dosadašnjim prodajama, sa početnih 1,55 pala na 1,15 miliona eura, za koliko je stečajni upravnik Mladen Marković oglasio prodaju sedmi put.

Dvospratna zgrada od 1,6 hiljada kvadrata nudi se za 809,5 hiljada eura, a okolno zemljište za 338,1 hiljadu eura. Pravo učešća na javnom nadmetanju imaju pravna i fizička lica koja uplate pet odsto od početne vrijednosti imovine. Ponude se mogu dostaviti do 21. januara, kada će biti i otvorene.

Novac od ove prodaje očekuju bivši radnici Boksita, ali i mađarska kompanija Vagon impeks, kojoj je zbog nezakonitog raskida ugovora o prodaji rude, dosuđeno 800 hiljada eura za izmaklu dobit. Radnici su krajem prošle godine kada je ova imovina prvi put stavljena na prodaju najavili da neće dozvoliti da se Mađari naplate prije njih. Ipak, pravosnažnim presudama je utvrđeno da ova kompanija nije ni stečajni ni razlučni, već povjerilac stečajne mase, čije potraživanje spada u prvi isplatni red kao trošak postupka koji je prioritetan.

Presudom Privrednog suda utvrđeno je da je Vagon impeks oštećen „krajnjom nepažnjom“ tadašnjeg stečajnog upravnika Zdravka Cicmila, koji je taj ugovor raskinuo u toku stečajnog postupka. Zbog toga će, kako nam je kazao advokat Rudnika Nebojša Lalatović, biti podnijeta tužba za naknadu štete zbog nesavjesnog rada, nakon odluke po ustavnoj žalbi na presudu kojom je Mađarima dosuđena ova odšteta.

Izvor: Pobjeda

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još