Simović obećao pomoć geronto domaćicama, program besplatan za sve korisnike

 Simović obećao pomoć geronto domaćicama, program besplatan za sve korisnike

Foto: onogost.me

Nakon što je oko dvadesetak nikšićkih geronto domaćica juče ostalo bez posla, obećanje da će im se pomoći danas je stiglo od predsjednika Opštine Milutina Simovića, piše Onogošt.

On je najavio je da će se nastaviti sa programom, koji je u našoj opštini aktivan već pet godina.

„U cilju očuvanja i unapređenja dokazanog i potrebnog servisa geronto domaćica za naše starije sugrađane obezbijedićemo održivost ovog programa koji će biti besplatan za korisnike u dosadašnjem programu. Na ovaj način pokazujemo brigu o našim starijim sugrađanima i dajemo doprinos očuvanju radnih mjesta za vrijedne i odgovorne geronto domaćice“, kazao je Simović na današnjoj sjednici prilikom usvajanja budžeta za narednu godinu.

Geronto domaćice su angažovane preko projekata, „Pomoć građanima treće dobi“. Do marta program je realizovao Centar za socijalni rad, da bi geronto domaćice posljednjih devet mjeseci preuzeo Crveni krst u Nikšiću u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Potpisani ugovori sa Crvenim krstom ističu 31. decembra, no, za tih devet mjeseci, kako se moglo čuti na jučerašnjem protestu, upisana su im samo četiri mjeseca radnog staža. Godinama unazad dobijale su obećanja od nadležnih da će njihov status biti riješen, a plata, koja je iznosila 220 eura biti povećana.

Održivost programa, kako su juče kazali iz Crvenog krsta, bila je moguća, ako bi se korisnici odlučili da plaćaju participaciju u iznosu od tri do 15 eura u zavisnosti od visine penzije. Domaćice koje su juče razgovarale sa svojim korisnicima istakle su da većina nji ne bi pristala na ovaj vid učešća.

Izvor: onogost.me

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja