“Situacija u Nikšiću alarmantna“

 “Situacija u Nikšiću alarmantna“

ilustracija (Foto: RTCG)

Epidemiološka situacija u Nikšiću je alarmanta, kaže za Prvu direktorica Doma zdravlja Ljiljana Adžić. Oko 300 pacijenata dnevno prođe kroz kovid ambulantu, u kojoj ljekari procjenjuju ko ostaje kod njih na terapiju, a ko mora u bolnicu. 

Trude se, kaže Adžić, da što je moguće više resterete bolnicu, kako bi oslobodili mjesta za pacijente sa teškom kličkom slikom kojima je neophodna bolnička njega.

„Situacija je alarmantna, posebno u zadnje vrijeme. Ovo je već druga sedmica da osjećamo porast, a samim tim što sam vam rekla da imamo oko 300 pacijenata koji svakodnevno prođu kroz kovid centar“, kaže Adžić za Prvu televiziju.

Pacijente sa temperaturom i tegobama koje ukazuju na kovid infekciju, testiraju odmah u ambulanti preko brzih antigenskih testova.

„Ako je taj test pozitivan, onda nema potrebe da se radi PCR. Ali ako ovaj test bude negativan, a ove tegobe koje sam ja nabrojala su prisutne kod pacijenta i klinička slika ukazuje na sve to, a brzi test je nagativan, onda je to indikacija da se uradi PCR test“; pojašnjava doktorka.

Pacijenti sa ozbiljnijom kliničkom slikom šalju se na liječenje u bolnicu. Oni sa lakšom dobijaju terapiju i njih obilaze patronažni timovi doma zdravlja.

„Tu se vrši procjena, ko ostaje kod nas na terapiju. Vi znate da je dom zdravlja preuzeo na sebe veliku odgovornosti i da je rasteretio bolnicu u Nikšiću, baš da se ti srednje teški i lakši bolesnici tretiraju tu kod nas, da bi oslobodili mjesta za pacijente sa težom kliničkom slikom, koji neophodno moraju naći mjesta u bolnici“, kaže Adžić.

Među onima koji u posljednje vrijeme traže pomoć ljekara su pacijenti srednje dobi, kaže Adžić. Napominje i kako ima slučajeva da ljudu dođi sa već pozitivnim nalazima iz privatnih laboratorija, koji nakon pregleda dobijaju terapiju ili budu upućeni na dalja snimanja

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još