SNP Nikšić: Čelnici DPS-a na Dvorcu kralja Nikola ugradili plastificiranu bravariju

 SNP Nikšić: Čelnici DPS-a na Dvorcu kralja Nikola ugradili plastificiranu bravariju

Foto: SNP

Kako se DPS odnosi prema kulturnoj baštini eklatantan primjer je Dvorac kralja Nikole, a u prilog tome govori podatak da su čelnici iz opštine Nikšić prethodnu adaptaciju završili tako što su na objekat iz 1900. godine promijenili prozore i škure ugradnjom plastificirane bravarije, tvrde iz SNP-a. 

Dvorac je, kako su podsjetili podignut 1900. godine kao ljetnja rezidencija crnogorskog vladara, a po planu čuvenog arhitekte tih vremena Josipa Sladea.

,,Objekat je zidan od poluobličastog kamena s tim što su fasade oživljene bogato naglašenim lučnim prozorima. Ne može nam biti jasno ko je iz institucija kulture mogao dati saglasnost na takvo nešto ili pak, struka nije bitna, nego provizija od poslova što je moto ove stranke. Pošto je ponovo započeta rekonstrukcija dvorca, s pažnjom treba ispratiti kako se i koji radovi odvijaju, jer prednje naznačeno pokazuje kakvi su ciljevi trenutne vlasti. Odnos prema prošlosti i kulturnom nasleđu je i pokazatelj privrženosti DPS-a vrijednostima društva“, poručuju iz SNP-a.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još