Spajić da hitno opredijeli novčanu pomoć za korisnike materijalnog obezbjeđenja

 Spajić da hitno opredijeli novčanu pomoć za korisnike materijalnog obezbjeđenja

Foto: DPS

Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Ivan Mitrović pozvao je ministra finansija Milojka Spajića da hitno opredijeli novčanu pomoć za korisnike materijalnog obezbjeđenja u Crnoj Gori.

,,Milojko Spajić je u susret novogodišnjim praznicima bio opčinjen potrebom da se što prije usvoji Zakon o slobodi vjeroispovijesti pa je zaboravio da je on ministar nadležan i za oblast socijalne i dječije zaštite, pa time i oblast brige o najsiromašnijima”, navodi Mitrović.

U Crnoj Gori, kako kaže Mitrović, centralno mjesto i centralnu važnost u borbi protiv siromaštva i socijalnog isključivanja ima materijalno obezbjeđenje (MO) koje je na kraju 2020. godine koristilo oko 8.500 porodica sa oko 28.500 članova.

Kako podsjeća, kroz Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, određeni korisnici ostvaruju i niz drugih vezanih prava, dječiji dodatak, zdravstvenu zaštitu, troškove sahrane člana porodice, jednokratne novčane pomoći, subvenciju na električnu energiju, troškove ishrane u predškolskim ustanovama.

Ipak, kako navodi Mitrović, sve to je gotovo uvijek nedovoljno da bi se prehranio pojedinac ili porodica.

Podsjeća da je Vlada u 2020. godini, a u okviru drugog paketa socio-ekonomskih mjera, u cilju finansijske podrške ugroženim kategorijama stanovništva obezbijedila po 50 eura jednokratne pomoći nezaposlenim.

,,Obezbijedila je penzionerima kojima iznos najniže penzije ne prelazi 128,82 eura, jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 50 eura. EPCG je obezbijedila da se za potrošače iz kategorije ranjivih kupaca kojima se obračunava popust od 50%, obezbijedi dodatni popust u istom iznosu kako ova kategorija potrošača po osnovu računa za električnu energiju ne bi imala nikakvih troškova za vrijeme trajanja mjera; da se ostalim subvencioniranim potrošačima, o svom trošku, udvostruči procenat subvencije; da se odgodi raskid svih vrsta protokola o izmirenju duga iz prethodnog perioda”, navodi Mitrović.

U okviru trećeg paketa socio-ekonomskih mjera od 23. jula 2020. Vlada je, kako podsjeća, obezbijedila davanje jednokratne novčane od po 200 eura porodicama korisnika materijalnog obezbjeđenja i korisnika materijalnog obezbjeđenja boraca.

,,U susret novogodišnjim praznicima Spajić ne samo što je zaboravio najsiromašnije građane Crne Gore već je najavio da će oni građani (stariji) koji koriste usluge geronto programa (programa pomoći u kući) morati da plaćaju subvencioniranje da bi nastavili da koriste taj program.Kao što je i na početku bilo jasno, ne samo da neće imati sluha za najsiromašnije u Crnoj Gori i za oblast socijalne i dječije zaštite već u najavi pokazuje i izrazito indolentan odnos prema ovoj kategoriji korisnika budžeta. Pa shodno njegovoj indolentnosti i “nenadležnosti” skrećemo mu pažnju da je neophodno, a uslijed sve složenije Covid situacije, pomoći ovoj kategoriji korisnika budžeta”, zaključio je Mitrović.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja