,,SPC nije imala veze sa izborima u Nikšiću, van svake pameti je poistovjećivanje crkve sa partijama“

 ,,SPC nije imala veze sa izborima u Nikšiću, van svake pameti je poistovjećivanje crkve sa partijama“

Izvor: Svetigora

Srpska pravoslavna crkva (SPC) nije imala nikakve veze sa izborima u Nikšiću, niti sa izbornim programima partija i pozivima upućenim građanima, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović i dodao da crkva ne može stati ni u jednu partiju.

Perović je agenciji MINA kazao da je van svake pameti i bez ikakvog dodira sa istinom poistovjećenje crkve sa bilo kakvim partijama i političkim listama na završenim ili nekim narednim lokalnim ili parlamenrnim izborima u Crnoj Gori.

Kako je rekao, kontekst prošlogodišnjih parlamentarnih izbora je svima jasan i neponovljiv, a vidljiv je u više puta ponovljenom pozivu crkve upućene građanima da ne glasaju one koji političkim djelovanjem stoje iza bivšeg spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Ni tada SPC nije stala na stranu neke od lista, odnosno svaka od tri liste koje su osvojile većinu na tim izborima podržale su borbu crkve protiv ovog lošeg zakona”, naveo je Perović.

On je kazao da su pitanje stila, forme i dinamike nečijeg djelovanja, kao i promocija sopstvene ljubavi prema crkvi i tradiciji, opredjeljivali građane da glasaju ili ne glasaju za nekog.

Perović je istakao da crkva nije formirala političke partije, pisala program, niti ona, u sekularnom društvu, ima takvu moć.

Kako je naveo, u određenom istorijskom i društvenom momentu potreba crkve i vjernika je imala nevjerovatan stepen podudarnosti sa potrebom i izbornom programom nekih političkih lista i koalicija.

“Iako je atmosfera nezaboravnih litija još uvjek prisutna u narodu, i vjerujem da će ona biti prisutna i dalje, eparhija SPC i njeno sveštenstvo nije imalo nikakve veze sa proteklim lokalnim izborima u Nikšiću, sa izbornim programima, ni sa političkim pozivima upućenim građanima”, saopštio je Perović.

Prema njegovim riječima, jedan od razloga za to je promijenjeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti u parlamentu, a drugi, mnogo važniji, životna potreba crkve da se ne poistovjećuje sa partijom ili koalicijom.

“Sve i kada bi postojala neka idealna partija koja okuplja baš sve građane i tada bi crkva imala potrebu da kaže da je njen program i njena platforma šira i veća od bilo kakve zemaljske politike”, istakao je Perović.

On je kazao da je tačno da su i na izborima u Nikšiću među predvodnicima nove većine, koja je nadglasala prethodnu vlast, dominantno vjerujući ljudi, koji ne skrivaju svoju crkvenost.

“Ali baš oni, kao takvi, najbolje znaju šta to znači kada kažemo da oni pripadaju crkvi, a da crkva nikako ne može da se svede na neku od partija. Vjerujem da upravo dok je tako – pozitivni duh litija će ostati nenarušen”, rekao je Perović.

On je dodao i da je tačno da je episkop Joanikije tokom predizborne kampanje u Sabornom hramu u Nikšiću dočekao predsjednike Vlade i Skupštine, da je patrijarh srpski Porfirije nekoliko dana pred izbore dočekao lidere Demokratskog fronta, ali da su to ili domaćinski odazivi crkvenih pastira na inicijative koje su imali njihovi gosti, a ne obrnuto.

“Sav Nikšić zna da je nikšićko sveštenstvo bilo krajnje uzdržano i potpuno po strani u odnosu na predizborna, međustranačka zbivanja. Tome je, na prvom mjestu bio razlog velikog parohijskog posla u vezi priprema za upravo otpočeli Veliki časni post. I baš zbog svega toga tvrdim da crkva ne može stati ni u jednu partiju, i jedini njen lider jeste Vaskrsli Gospod Bog”, naglasio je Perović.

Prema njegovim rječima, bilo kakvo povezivanje tih događaja sa podrškom crkve određenim partijama ili plasiranje medijskih projekcija prema kojima konstelacija odnosa na političkoj sceni predstavlja odnose u samoj crkvi, potpuno je neosnovano, nedopustivo i ne odgovara istini i stvarnom stanju.

Perović je kazao da medijski djelatnici imaju pravo na izražavanje sopstvene percepcije.

“Ali sve što aludira na postojanje političkih dioba unutar jedinstvene crkve, pa se još kao takvo plasira prije i nakon izbora, ne može se ocijeniti kao racionalno i objektivno”, rekao je Perović i pozvao javne djelatnike da ubuduće na taj način ne tretiraju odnos crkve prema političkoj sceni.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja