Stigao kontingent od 24.000 doza vakcine AstraZeneka

 Stigao kontingent od 24.000 doza vakcine AstraZeneka

Izvor: Gov.me

Kontingent od 24 000 doza vakcine Astra Zeneka danas je stigao u Crnu Goru, zahvaljujući nabavci koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja u okviru COVAX mehanizma. Ovo je prva isporuka i dodatne količine se očekuju u narednom periodu. Sve vakcine koje se nabavljaju u okviru mehnizma COVAX odobrene su od strane SZO, kao vodeće organizacije sistema Ujedinjenih nacija koja se bavi pitanjem bezbjednosti vakcina.

„Ogromno mi je zadovoljstvo što danas mogu da obavijestim crnogorsku javnost da je upravo stiglo 24 000 doza Astra Zeneka vakcina iz COVAX inicijative, što predstavlja prvi kontingent od ukupno 84 000 doza koje će stići u Crnu Goru“, kazala je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Ona je izrazila posebnu zahvalnost britanskoj ambasadorki NJ.E. Keren Medoks, delagaciji EU i ambasadorki EU u Crnoj Gori Oani Kristini Popa, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, UNICEF-u i svima ostalima koji su, kako je kazala, dali nemjerljiv doprinos da ova vakcina stigne u Crnu Goru.

„Ovo je upravo još jedan dokaz velike solidarnosti i iskrenog prijateljstva sa svim zemljama Evropske unije, koje su na ovaj način značajno doprinijele procesu vakcinacije u Crnoj Gori. Još jednom apelujem i molim sve građane da se obavezno odazovu pozivu za vakcinaciju i da ne zaborave pri tome da je poštovanje epidemioloških mjera prvo i osnovno pravilo u očuvanju kako ličnog zdravlja, tako i zdravlja naših građana“, poručila je ministarka Borovinić Bojović.

COVAX je mehanizam putem koga svaka zemlja može pristupiti vakcinama protiv COVID-19, koje je odobrila SZO, na najbrži način. U okviru prve isporuke, COVAX će globalno isporučiti 237 miliona doza vakcine Astra Zeneka/Oksford, koju je odobrila SZO i Evropska agencija za ljekove. Vakcine će biti isporučene u više od 130 zemalja, uključujući i Crnu Goru.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, dr Mina Brajović kazala je da je ova pošiljka još jedna u nizu potvrda i podsjećanje da je put borbe protiv pandemije put saradnje, solidarnosti i nauke.

„U proteklim mjesecima SZO je pružala podršku Crnoj Gori, sa partnerima, da se pripremi za važan korak – od vakcine do vakcinacije. SZO pozdravlja napore Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja, pod liderstvom dr Borovinić Bojović na planu pažljivog planiranja i sveobuhvatnim pripremama. Kao strateški partner, SZO je imala privilegiju da pruži podršku u ovom važnom procesu, uključujući obuku zdravstvenih radnika i izradu Nacionalnog plana za vakcinaciju“, istakla je dr Brajović.

Ona je naglasila da je u Evropi administrirano više od 20 mil doza Astra Zeneka vakcina i da su SZO i Evropska agencija za ljekove potvrdile da je vakcina bezbjedna, djelotvorna i sprečava obolijevanje od COVID 19, sa teškom kliničkom slikom i smrtni ishod.

COVAX je angažovao UNICEF za transport svih vakcina protiv COVID-19 širom svijeta, jer je UNICEF najveći distributer vakcina na svijetu, koji svake godine vrši isporuku više od dvije milijarde doza vakcina za potrebe rutinske imunizacije širom planete.

„Zahvaljujući nauci, sada imamo dva besplatna načina za borbu protiv pandemije i povratak u normalan život. Jedan je poštovanje mjera #DistancaRukeMaska, a drugi vakcinacija. Oba pristupa dovešće do smanjenja stope infekcije i omogućiti najrizičnijim grupama stanovništva da budu bezbjedni, kao i djeci i mladima u Crnoj Gori da bezbjedno pohađaju vrtiće, škole i vanškolske aktivnosti i ponovo provode vrijeme sa svojim vršnjacima“, istakao je Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Tim Evropa, uključujući EU, njene države članice i Evropsku investicionu banku, donirao je preko 2,2 milijarde eura za COVAX, uključujući 1 milijardu eura iz budžeta EU. Ova finansijska podrška je ubrzala isporuku vakcina državama članicama COVAX inicijative, među kojima je i Crna Gora.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa ovim povodom je saopštila: “Veoma mi je drago da je Crna Gora danas dobila COVAX vakcine, koje će pomoći da masovna vakcinacija otpočne što prije. EU je jedan od najvećih donatora ove globalne inicijative i zadovoljstvo je vidjeti da ona funkcioniše i da obezbjeđuje efikasne i bezbjedne vakcine. Imunizacija je najbolji način da se pandemija zaustavi i da se građani Crne Gore zaštite, naročito oni najranjiviji. Svi smo u ovoj nezapamćenoj zdravstvenoj krizi zajedno i niko nije bezbjedan dok svi ne budu bezbjedni.”

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks je kazala da je jako ponosna što je tu da dočeka ovu pošiljku vakcina koju su razvili Univerzitet Oksford, najbolji svjetski univerzitet i Astra Zeneca.

„Ovo je okosnica globalne inicijative COVAX za globalnu distribuciju vakcina. Britanska vlada je donirala preko pola milijarde funti COVAX-u, što nas čini jednim od najvećih donatora. Prioritet nam je učiniti da su vakcine što dostupnije. Vakcine su izlaz iz ove pandemije“, naglasila je ambasadorka Medoks. Ona je istakla da Astra Zeneka vakcina već spašava živote u Ujedinjenom Kraljevstvu i rekla da joj je drago što će ovdje biti dio programa vakcinacije.

„Čestitam Vladi Crne Gore i Ujedinjenim nacijama na dobavljanju ovih vakcina, svjesna sam napora koje su uložili da se one dobave“, poručila je ambasadorka Medoks.

Rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori, Piter Lundberg kazao je da su vakcine naša karta za povratak u normalan život i socioekonomski oporavak.

„Samo zajedno možemo obezbijediti da vakcine stignu do svih, a na tom putu napori svih aktera su kritično važni. Zato želim da zahvalim UNICEF-u i SZO na kontinuiranoj podršci državi na ovom polju, ali i da pozdravim snažno opredjeljenje Vlade Crne Gore da prioritizuje vakcinaciju i obezbijedi vakcinu svim ljudima Crne Gore“, istakao je Lundberg.

COVAX mehanizam je globalno partnerstvo sa ciljem da se svima omogući jednak pristup vakcinama protiv COVID-a-19. Vode ga GAVI – globalni savez za vakcine, SZO i CEPI, dok je UNICEF zadužen za transport vakcina širom svijeta. Sjedinjene Američke Države značajno doprinose ovom partnerstvu, kao najveći donator COVAX mehanizma na globalnom nivou. Kad je riječ o Crnoj Gori, izdašna podrška Delegacije EU Vladi Crne Gore i partnerima omogućava da budu spremni za efikasan proces vakcinacije i da ojačaju sistem javnog zdravlja u Crnoj Gori tokom pandemije.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još