SZO donirala CG medicinsku opremu, Brajović: Situacija je alarmantna, virus ne bira, svako je ranjiv

 SZO donirala CG medicinsku opremu, Brajović: Situacija je alarmantna, virus ne bira, svako je ranjiv

Foto: PR centar

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) donirala je Crnoj Gori zaštitnu, medicinsku i dijagnostičku opremu i potrošni materijala vrijednosti više od 539 hiljada eura, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), prenosi Onogošt

Kako su naveli, šefica kancelarije SZO-a u Crnoj Gori Mina Brajović je, prilikom uručenja donacije, kazala da se nada da će donirana oprema prevashodno koristiti zdravstvenim radnicima, koji stoje na prvoj liniji fronta borbe sa koronavirusom, kako bi zaštitili zdravlje i živote svih građana.

Ona je rekla da je SZO donirao savremenu dijagnostičku opremu i značajne količine reagenasa i podsjetila da je za prekid lanca transmisije neophodno jačanje dijagnostičkih kapaciteta.

Prema njenim riječima, SZO je donirala tri terenska vozila, kao i 52 mobilna računara za epidemiologe, kao vid podrške nadzoru u svim djelovima Crne Gore, bez obzira da li se radi o gradu ili ruralnim, udaljenim oblastima.

Brajović je podsjetila da je jednako važno osigurati sinhronizovano i koordinirano djelovanje svih sektora i angmanžan cijelog društva, ali i ulagati u kriznu komunikaciju,piše Onogošt.

„Situacija je alarmantna, na nacionalnom i globalnom nivou. Više nego ikada, potrebno je nacionalno jedinstvo i saradnja. To znači da svi, i Vlada i građani, moraju učiniti sve što je u njihovoj moći, jer virus ne bira, svako je ranjiv“, poručila je Brajović.

Ona je navela da je “formula bezbjednog života u novoj realnosti jednostavna”.

“Nosite masku, izbjegavajte gužve i boravak u prostorijama sa lošom ventilacijom, vodite računa o higijeni ruku”, zaključila je Brajović.

Direktor Instituta Boban Mugoša zahvalio je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a posebno direktoru SZO za Evropu, Hansu Klugeu.

“Zahvaljujući i SZO, poboljšali smo i podigli naše laboratorijske kapacitete 12 puta, podigli smo kapacitete nadzora, ali i unaprijedili komunikaciju rizika, kako bismo mogli doći do što većeg broja građana Crne Gore i predočili im što je važno u vezi sa epidemijom”, naveo je Mugoša.

Izvor: onogost.me

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još