Kako je kreativna Nikšićanka odlučila da pokrene proizvodnju tepiha

 Kako je kreativna Nikšićanka odlučila da pokrene proizvodnju tepiha

Foto: Privatna arhiva

,,Ideja o izradi tepiha je odranije. Naime, kako me uvijek interesovao neki kreativni posao, razmišljajući šta bi mogla raditi i istovremeno uključiti ostale članove porodice, palo mi je na pamet da nekako počnem sa tepisima. Naravno, imala sam pomoć, jer sama ne bih mogla krenuti. Na početku sam sumnjala da ćemo uopšte uspjeti”, rekla je Slavica Tadić, vlasnica ateljea za izradu vunenih tepiha ,,Virjanka”.

U ovom poslu kao i u svim zanatskim poslovima ima dosta izazova, kaže naša sagovornica, iako naša zemlja ima dosta vune, koja se baca, oni uvoze pređu i ta stavka im je najveći izdatak, a uvoze i ostale sirovine i opremu, rezervne djelove za mašinu. Duga je lista problema koja prati proizvođače ali se, kaže, snalaze kako znaju i umiju.

,,Proizvodnja je specifičan vid djelatnosti. Traži konstantno ulaganje. Mi sirovinu koju koristimo kompletnu uvozimo. Samim tim troškovi proizvodnje su veći. Treba naići prije svega na dobar kvalitet vune, koja je nama osnovna sirovina. U početku smo lutali i izlagali se troškovima. Sada imamo dobrog snadbjevača koji nam dobavlja vunu vrhunskog kvaliteta. Još jedan od izazova je bio taj, kako da savladamo tehniku izrade tepiha, koji nije nimalo lak. Ali ko hoće da uči taj i nauči. Mada tu treba konstantno učiti i tražiti neke nove mogućnosti u izradi ovog proizvoda”, rekla je Tadić za portal ,,Nikšić”.

Foto: Privatna arhiva

Pomoć države su imali u vidu kredita, dobili su 2016. godine sredstva od IRF-a, I taj kredit uredno vraćaju nezavisno od toga da li imaju posla.Značila bi im pomoć države oko plasiranja proizvoda. Još uvijek nemaju kontinuitet u proizvodnji, rade po narudžbini, a sam proces nabavke i izrade nije jednostavan.

,,U Srbiji nabavljamo vunu i ljepilo. Platno koje je isto prirodni pamuk, nabavljamo u Njemačkoj. Sam proces proizvodnje zahtijeva sljedeće: zatezanje platana i crtanje detalja koji je planiran da se radi, zatim ide taftovanje ili čvorovanje tepiha, kad se taj proces završi slijedi lijepljenje i sušanje. Sam postupak traje do desetak dana”, kaže Tadić.

Otkad je počela epidemija interesovanje za vunene tepihe je smanjeno, jer nikom nijesu prioritet ovakvi proizvodi u ekstremnoj krizi, o daljim planovima za sad ne razmišljaju, sada im je najvažnije da sačuvaju postignuto. Iako ima izazova za sve one koji krenu preduzetničkim putem Tadić ima poruku podrške:

,,Svima onima koji žele da započnu neki posao, a pogotovo mladim ljudima, želim da poručim da nikako ne odustaju , već da osmisle ideju i hrabro krenu naprijed, iako ima i poteškoća i prepreka za uporne uvijek dođe uspjeh“, zaključuje Tadić.

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja