Tramp podnosi žalbe dok Bajden vjeruje u pobjedu

 Tramp podnosi žalbe dok Bajden vjeruje u pobjedu

Foto: NBC news

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika predsjedničkih izbora u SAD, trebalo bi da budu poznati u popodne, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Džordžije i Arizone. Prema preliminarnim rezultatima, Džo Bajden ima 264 elektorskih glasa, a Donald Tramp 214.

Pobedniku je potrebno najmanje 270 elektorskih glasova. Bajden pozvao na jedinstvo i rekao da njegova kampanja pobjeđuje u dovoljnom broju saveznih država, piše FOS

Tramp je u svom obraćanju govorio o prevarama, pa uložio žalbe sudovima u Mičigenu, Pensilvaniji i Džordžiji.

Pobjednik američkih izbora još uvek nije poznat, ali projekcije i analitičari smatraju da je trenutni favorit Bajden, ali i da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što bi demokrati, ako uđe u Bijelu kuću, moglo znatno da zakomplikuje donošenje odluka i sprovođenje najavljenih poteza poput reforme zdravstvenog osiguranja ili poreskog sistema.

Trampa čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio trku Tramp mora da osvoji Džordžiju i Arizonu ili Džordžiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Bajden pobijedio u Viskonsinu i Mičigenu.

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora mora potom da pobijedi u Pensilvaniji u kojoj projekcije idu u korist Bajdena, te u Sjevernoj Karolini.

Foto: Reuters

Zvaničnici Pensilvanije najavljuju da će glasove brojati do petka, a NBC prenosi da će Sjeverna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. novermbra.

Trampov štab je tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Džordžiji, Pensilvaniji i Mičigenu, a u Viskonsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

Rezultati iz Sjeverne Karoline tek 12. novembra

Sjeverna Karolina, savezna država potrebna Trampu za sve manje izglednu pobjedu na predsjedničkim izborima, neće ažurirati svoje rezultate do 12. novembra, objavila je izborna komisija te savezne države, prenosi FOS

U Sjevernoj Karolini trenutno je prebrojano oko 95 odsto glasova, a prema podacima američkih medija Tramp trenutno vodi s 50,1 odsto prema 48,7 posto koliko ima demokrata Bajden, piše FOS

Lokalni zvaničnici objavili su da će trenutni rezultat većinom ostati nepromijenjen sljedećih osam dana jer većina lokalnih odbora neće prebrojavati prevremene glasove do održavanja ranije dogovorenih sastanaka.

Tamošnji ishod mogao bi uticati i na konačnu većinu u Senatu.

Trampov štab podnio tužbu i u Džordžiji

Trampov štav podnio je tužbu i u Džordžiji, tražeći zaustavljanje prebrojavanja glasova i u toj saveznoj državi.

U presudi kojom se traži pauziranje prebrojavanja stoji da je republikanski posmatrač svjedočio situaciji gde je zaposleni na biralištu pomiješao neobrađene dopisne glasove s onima koji su obrađeni, piše AP.

Trampova kampanja je pravnim putem ranije zatražila obustavu prebrojavanja glasova i u Pensilvaniji i Mičigenu, a u Viskonsinu traži ponovno prebrojavanje

Izvor: FOS

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još