U Nikšiću jedino raste broj nezaposlenih i korisnika Narodne kuhinje

 U Nikšiću jedino raste broj nezaposlenih i korisnika Narodne kuhinje

Foto: Socijalisti Crne Gore

Nikšić, nekada privredni gigant ne samo Crne Gore već i velike Jugoslavije, danas je, uprkos brojnim prirodnim i ljudskim resursima, doveden do ivice provalije, što je poražavajuća činjenica za sve, izjavio je Svetozar Golubović, predsjednik nikšićkog odbora Socijalista.

Nekadašnja lokomotiva ekonomskog razvoja Crne Gore već konstantno tavori, a pandemija koronavirusa samo je ogolila već godinama prisutnu tešku socio-ekonomsku krizu u gradu pod Trebjesom.

,,Našem gradu nećemo pomoći time što ćemo probleme privrede sakrivati ispod tepiha i šminkati stvarnost, ne bi li u ogledalu bili bolji i ljepši. Realnost je da je Nikšić prije pandemije koranavirusa imao 16,7 hiljada penzionera, 4,2 hiljade korisnika socijalne pomoći i 3,4 hiljade nezaposlenih, što je čak za 10 hiljada više od tadašnjeg broja zaposlenih“, navodi Golubović.

U međuvremenu takvo katastrofalno stanje je dodatno pogoršano, jer je broj nezaposlenih u Nikšiću porastao za 1.260 lica, čime je, kako kaže, nastavljen višedecenijski poražavajući trend smanjenja zaposlenih.

,,Nikšićka ekonomija je odavno u hroničkoj recesiji, a prognoza Evropske komisije da će pad ekonomije na nivou Crne Gore u ovoj godini iznositi 14,3 odsto jasno ukazuje da, ukoliko se ne desi hitna reakcija, Nikšiću prijeti dramatičan socio-ekonomski kolaps, koji samo može dodatno produbiti i krizu u cijeloj državi“, ukazuje Golubović.

Nikšić je, istovremeno, prema podacima Monstata, u grupi opština koje imaju negativan prirodni priraštaj.

,,Jedini napredak kojim možemo da se ‘pohvalimo’ jeste da je Narodna kuhinja više nego duplirala broj korisnika u Nikšiću, kao i da je porastao broj firmi čiji su računi u blokadi“, stoji u saopštenju.

Nikšić ne zaslužuje takvo stanje.

,,Socijalisti vjeruju da Nikšić sa brojnim prirodnim i kadrovskim potencijalom koji posjeduje mora biti grad u kojom svi građani i građanke mogu dostojanstveno da žive od svog rada, a ne da preživljavaju od socijalne pomoći“, zaključuje Golubović.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja