U Nikšiću povećan broj inficiranih koronavirusom

 U Nikšiću povećan broj inficiranih koronavirusom

foto: rtnk

U Opštoj bolnici u Nikšiću liječe se 102 osobe inficirane virusom korona, od kojih je 21 životno ugrožena, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Direktor Opšte bolnice, Ilija Ašanin, rekao je da su bolnički kapaciteti najviše popunjeni od kako je epidemija koronavirusa, jer se epidemiološka situacija stalno pogoršavala, zbog nepoštovanja propisanih mjera jednog broja građana.

,,U prethodnom periodu raspolagali smo sa 100 postelja za oboljele od kovida, kako je planirao krizni medicinski štab. Nažalost, analizirajući situaciju prije dva dana, zaključili smo da će broj pacijenata porasti, jer je na kućnom liječenju veći broj građana koji bi zbog njihovog stanja, mogli biti hospitalizovani”, rekao je Ašanin na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, zbog takve situacije odlučeno je da se poveća broj bolničkih smještajnih kapaciteta na 120 kreveta, pa će za oboljele od kovida biti obezbijeđen i prostor Odjeljenja urologije.

On je podsjetio da je Opšta bolnica u Nikšiću od marta respiratorni centar za sjeverozapadni dio Crne Gore i dijela primorskih opština i da je izuzeteno opterećena, kao i da je evidentan zamor zdravstvenih radnika, koji na izuzetno posvećen način brinu o oboljelima.

Ašanin je naveo da je u toj zdravstvenoj ustanovi liječeno 827 pacijenata sa najtežom kliničkom slikom, od kojih je većina izliječena, ali da jedan broj nije uspio da se izbori sa izuzetno teškom infekcijom, odnosno komplikacijama koje kovid izaziva.

Iz Opšte bolnice, koja ima ukupno 407 zaposlenih, računajući i nemedicinsko osoblje, trenutno je inficirano kovidom i 29 zdravstvenih radnika, od kojih i pet ljekara.

Direktorka Doma zdravlja u Nikšiću, Ljiljana Adžić, kazala je da je zbog povećanog obima posla dio te zdravstvene ustanove pretvoren u Kovid centar kroz koji se dnevno zbrine oko 450 oboljelih.

,,Rad je organizovan u dvije smjene od sedam do 21 sat, a veliki je broj pacijenata kojima se zdravstvena usluga i terapija pruža u kućnim uslovima. U zadnjih dva mjeseca je ih sve više“, rekla je Adžić.

Ona je kazala da kovid ambulanta radi i u Dječijem dispanzeru, gdje se liječe mališani i, ukoliko je to neophodno, smještaju na Dječije odjeljenje.

Prema njenim riječima, kovid ambulante organizovane su u više prigradskih mjesnih zajednica, kao i Goliji i Bogetićima, a pod nadzorom nikšićkog Doma zdravlja su i zdravstvene ustanove u Plužinama i Šavniku.

Adžić je navela i da je desetoro zaposlenih u Domu zdravlja inficirano koronavirusom, od kojih tri ljekara.

,,Sistem zdravstva u Nikšiću sigurno će opstati i mi ćemo naći snage da pružimo pomoć svim građanima kojima je potrebna, tako da ne treba niko da se plaši da će biti drugačije”, poručila je Adžić.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja