U Nikšiću složena epidemiološka situacija

 U Nikšiću složena epidemiološka situacija

Foto:Pixabay

Epidemiološka situacija u Nikšiću je i dalje složena, s obzirom da se u poslednjih nekoliko dana bilježi blagi porast novozaraženih osoba na korona virus, saopštio je epidemiolog, Redžeb Zejnelagić.

Veoma veliki broj građana, kako je kazao, javlja se na pregled u Kovid ambulante nikšićkog Doma zdravlja, bilo da je riječ o osobama koji imaju simptome tog virusa ili dolaze da prime terapiju.

“Ne znamo da li je ovih pet dana izolovani skok bio posljedica dešavanja tokom praznika ili će i u narednom periodu biti nastavljen trend rasta”, kazao je Zejnelagić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, broj pozitivnih, novoregistrovanih, zadnjih dana je oko 60 u prosjeku.

“Ogroman broj oboljelih, skoro 90 odsto, kod kojih je potvrđeno obolijevanje od virusa korona, je na kućnom liječenju ili primaju terapiju u Kovid centru Doma zdravlja. Na bolničkom liječenju je sada oko deset odsto oboljelih”, rekao je Zejnelagić.

Na pitanje da li bi se i kada mogla očekivati stabilizacija situacije i povoljnija epidemiološka slika, ocijenio je da je sada rano za procjene, mada bi se eventualno trebalo znati u narednih nekoliko dana.

“Za očekivati je da u februaru bude primjetnije poboljšanje, ukoliko se ne dese neka vanredna događanja sa više kontakata”, rekao je Zejnelagić.

Testova na koronu ima dovoljno, kako je naveo, bilo da je riječ brzim ili PCR testovima, zavisno od kliničke ili epidemiološke slike.

“Rezultati PCR testova stižu najkasnije u roku od dva dana, a za brze testove za pola sata do sat”, predočio je Zejnelagić.

Direktorka nikšićkog Doma zdravlja, Ljiljana Adžić, rekla je agenciji MINA da se u toj zdravstvenoj ustanovi svakodnevno pregleda u prosjeku oko 290 oboljelih koji se javljaju zbog sumnji da su inficirani korona virusom.

Prema njenim riječima, oko 250 je prvih pregleda sa sumnjom na kovid, dok se za oko 40 građana, koji su već završili snimanje na skeneru, mora da odredi kome je neophodno bolničko liječenje, a kome će se pomoć pružati u Kovid centru ili u kućnim uslovima.

“Zdravstvena pomoć se dnevno ukaže i za do 500 pacijenata, bilo da je riječ o direktnim pregledima i uslugama u Kovid centru ili kućnim uslovima, ili su oboljeli i oni koji su bili u kontaktu sa njima, ljekarski savjet dobili telefonom putem našeg coll centra“, navela je Adžić.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja