U srpskim medijima 1.040 objava o izborima u Nikšiću

 U srpskim medijima 1.040 objava o izborima u Nikšiću

Foto: Mina

Prema podacima Digitalnog forenzičkog centra, pojedini mediji u Srbiji posljednjih dana bave se političkom situacijom u Crnoj Gori. Ističu da je za samo sedam dana objavljeno 4.730 tekstova o političkoj situaciji u našoj zemlji, od čega se čak 1.040 odnosilo na lokalne izbore u Nikšiću, piše portal RTCG.

Direktor Instituta za evropske poslove u Srbiji Naim Leo Beširi saopštio je da se iz Srbije vodi osmišljen, finansirani politički uticaj na izborne rezultate u Crnoj Gori.

U susret lokalnim izborima u Nikšiću 14. marta na portalu Novosti od nedavno je i rubrika “Izbori u Crnoj Gori”, dok je Hepi televizija pokrenula serijal “Bitka za Nikšić”.

U Digitalnom forenzičkom centru, u kojem prate online prostor, primjećuju da se objave u susret nikšićkim lokalnim izborima mjere hiljadama.

“Samo u prethodnih sedam dana bilo je 4.730 objava o političkoj situaciji u Crnoj Gori, uključujući i izbore, što je 73% više u odnosu na prvu sedmicu februara. Konkretno o izborima bilo je 1.040 tekstova što je za 47% više nego prve sedmice februara”, naveo je Milan Jovanović iz DFC.

Iako preplavljeni informacijama, građani Srbije za njih – nijesu zainteresovani, smatra direktor Instituta za evropske poslove u toj zemlji Naim Leo Beširi.

Za Dnevnik TVCG kaže da interesovanje političke elite nadmašuje brigu za srpski narod u Crnoj Gori.

“Nekako se vještački drži u žižu ono što se dešava u Crnoj Gori što sugeriše da se ne radi samo o blagostanju Srba u susjednim državama već da se itekako radi o osmišljenom, planiranom, finansiranom političkom uticaju na procese donošenja odluka i na izborne rezultate u Crnoj Gori. To građani Crne Gore treba da znaju. To građani Srbije takođe treba da znaju i da odluče da li na takav pritisak žele da odgovore i na koji način”, kaže Beširi.

Uz sve to, u Srbiji se pojavljuju i istraživanja javnog mnjenja bez izvora i metodologije koja otvoreno favorizuju određene političke partije u Crnoj Gori na predstojećim nikšićkim izborima, kažu u Digitalnom forenzičkom centru.

“Po difoltu su se ti grafici našli u medijima i u Crnoj Gori u Srbiji i to u svega par minuta razlike tako da se radi o koordinisanoj akciji kreiranja javnog mjenja putem takvih grafika, upinog kvaliteta, jer dok nemamo metodologiju i izvor ne možemo u to vjerovati”, poručuje Jovanović.

Zato je fer izbore pod takvim okolnostima teško imati, poručuje Beširi.

“Dakle, dolaze uzvještaji do nas da se državljani i SRB, BiH iz RS nalaze u Crnoj Gori, nalazili su se i u prethodnom periodu i na taj način učestovovali u političkom procesu i to ni jedna suverena zemlja ne bi dozvolila. Ukoliko se vi miješate u izborni proces susjedne zemlje, direktno ili indirektno ne doprinosite dobrim odnosima nego ih narušavate što potencijalno može ugroziti put Srbije ka Uniji i NATO-u”, poručio je Beširi.

Obnovu državnosti, Srbija Crnoj Gori ne može da oprosti, kaže Beširi.

Zato je, kako zaključuje, preokupirana, kako parlamentarnim, tako i predstojećim lokalnim izborima u Crnoj Gori.

Izvor: RTCG

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja