UBNOR i antifašisti Nikšića polaganjem vijenaca obilježili Međunarodni Dan borbe protiv holokausta

 UBNOR i antifašisti Nikšića polaganjem vijenaca obilježili Međunarodni Dan borbe protiv holokausta

Foto: CDM

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića  polaganjem vijenaca na spomen-ploču posvećenu junačkom podvigu jevrejskog muzičara Luja Daviča, obilježilo je Međunarodni Dan borbe protiv holokausta i antisemitizma, saopšteno je iz ovog udruženja.

,,Prisjećajući se svih nevinih žrtava holokausta, koje je nacistička Njemačka organizovano sprovodila nad Jevrejima od 1933. do 1945. i u kojima je ubijeno oko šest miliona Jevreja, prisjećamo se i svih ostalih nevinih žrtava Drugog Svjetskog rata, a pogotovo žrtava koje su podnijeli jugoslovenski narodi koje su uz Ruski i Poljski narod bile i najmnogobrojnije”, poručuju iz UBNOR-a i antifašista.

Jedna od tih žrtava, navode iz Udruženja, bio je i muzičar Lujo Davičo,  koji je poslije aprilskog rata 1941. godine sa grupom nikšićkih studenata ljevičara došao u Nikšić.

,,Zaposlio se u hotelu Nikšić koji je u toku okupacije pretvoren u restoran za italijanske oficire. Proljeća 1942. godine partizanske snage se povlače u Bosnu a saradnici okupatora nad patriotama zavode teror i isporučuju ih Itaijanima. Lujo Davičo predosjećajući da će biti otkriven 25. juna 1942. godine, u menzi hotela gdje je radio baca bombu među italijanske oficire. Tom prilikom nekoliko njih je nastardalo ali on nažalost nije uspio da pobjegne. Italijanski oficiri su ga uhvatili i masakrirali. Nikad nije pronađen njegov grob. Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića pokrenulo je inicijativu kad nadležnih opštinskih organa da se jedna ulica u Nikšiću nazove imenom Luja Daviča”, zaključuju iz UBNOR-a i antifašista.

Izvor: CDM

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja