Ugostitelji imaju primjedbe: Barijere između stolova dodatni udar na katastrofalnu situaciju

 Ugostitelji imaju primjedbe: Barijere između stolova dodatni udar na katastrofalnu situaciju

foto: fos

Mjera kojom se predviđa barijera između stolova unutar objekta predstavlja dodatni udar na i ovako katastrofalnu finansijsku situaciju, nelogična je i kosi se uputstvima koja od pojave virusa COVID 19 plasira Institut za javno zdravlje, a to je da je distance od dva metra i više između osoba dovoljna da ne dođe do prenošenja zaraze, saopštili su iz Udruženja ugostitelja Crne Gore. 

Kako su kazali, ova mjera ima smisla jedino u slučaju da je u nekom objektu neizvodljivo postići razmak između stolova od dva metra.

„Mjera kojom se predviđa da razmak između osoba za istim stolom bude dva metra nije primjenjiva i vjerujemo da se radi o nesporazumu ili greški jer je tu vrstu distance moguće postići jedino sa stolovima od najmanje 2×2 m (i to da gosti sjede na ćoškovima stola) što sa razmakom između stolova od dva metra iziskuje za jedan sto i četiri stolice 10-12 metra kvadratna. Time se kapaciteti objekata svode na  maksimum 10-15 odsto ranijih mogucnosti, a velika većina objekata ima korisnu površinu maksimalno 40-50 metra kvadratna. Dakle, ova mjera je neprimjenjiva u velikoj većini ugostiteljskih objekata koji posluju na teritoriji Crne Gore“, dodaju ugostitelji. 

Imaju primjedbu i na mjeru kojom se predviđa mogućnost usluge keteringa i izdavanja hrane samo do 22 sata. 

„To je apsolutno bespotrebna mjera i nije bila predviđena kod ranijih mjera kojim je odlučeno o zabrani kretanja“, navode oni. 

Zamolili su inspekcijske organe da kontrolišu samo opravdane mjere a da u vezi spornih mjera, pričekaju sa kontrolom do usaglašavanja sa nadležnim institucijama.

„Obratićemo se svim relevantnim instutucijama, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, sa predlogom mjera pomoći ugostiteljskoj djelatnosti sa ciljem njenog opstanka, jer su dosadašnje mjere u najmanju ruku nedovoljne i odnosile su se samo na subvencionisanje zarada zaposlenima. Na kraju, nadamo se da ćemo u narednih par dana kroz komunikaciju sa nadležnim organima, a tu se prije svega misli na Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Institut za javno zdravlje naći rješenje za sporne mjere i da će njihovo revidiranje uslijediti u najkraćem mogućem roku“, poručuju ugostitelji. 

Podsjetimo, po NKT mjerama ugostitelji u Podgorici, Mojkovcu, Budvi, Ulcinju, na Žabljaku i Cetinju sjutra će moći da otvore lokale. 

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još