Uhapšen Nikšićanin zbog bacanja bombe na lokal Ranka Radulovića

 Uhapšen Nikšićanin zbog bacanja bombe na lokal Ranka Radulovića

Foto: Pobjeda

Nekoliko osoba bliskih kavačkom klanu uhapšeno je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su dio organizovane kriminalne grupe, saznaje Pobjeda.

Iz izvora bliskih istrazi, nezvanično nam je saopšteno da se radi o osobama iz Nikšića koje su u bezbjednosnim službama evidentirane kao članovi kavačkog klana, ali nam nije rečeno koliko ih je uhapšeno.

Provjerava se da li su članovi ove kriminalne grupe pripremali likvidaciju jednog od pripadnika suprotstavljenog škaljarskog klana.

Jedan od uhapšenih je Marko Zorić, za kojeg istražitelji sumnjaju da je aktivirao eksplozivnu napravu na lokal „Tani“ Ranka Radulovića, bliskog škaljarskom klanu.

Tim koji radi na ovom slučaju vjeruje da ga je za to angažovao Nikšićanin Radovan Mujović, jedan od pripadnika kavačkog klana koji su u pritvoru.

Nezvanično nam je saopšteno da su istražitelji pretresli i objekte koje koristi Nebojša Cotar Đonović, koji je poznat međunarodnim bezbjednosnim službama i nekoliko godina bio je u zatvoru u Austriji, Belgiji, Njemačkoj i Španiji zbog krađa.

Dobro obaviješteni izvori tvrde da je on kum Radoja Zvicera, vođe kavačkog klana i blizak saradnik Mujovića.

Kako nam je rečeno, provjeravaju i operativna saznanja da li je Đonović organizator i logističar ove kriminalne grupe u Kotoru.

Nikšićanin Marko Zorić teretio se da je u decembru 2018. pokušao da ubije sugrađanina Uroša Đurđevca (27), a okrivljen je i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kao i za šverc droge.

On je, prema optužnici, 29. decembra 2018, u pomoćnom objektu porodične kuće Đurđevca iz pištolja „TT“, nepoznatog fabričkog broja, kalibra 7,62 mm, koji je neovlašćeno držao, ispalio dva projektila u njega i teško ga ranio.

Đurđevac je policiji tada kazao da se sam ranio, a nakon što su ih iz Opšte bolnice obavijestili da su primili pacijenta „sa povredama nastalim usljed dejstva vatrenog oružja“, opasnim po život. Inspektorima je, međutim, bilo jasno da se nije radilo o samoranjavanju.

Nikšićanin Radovan Mujović, kojem su, kako kažu naši izvori, bliski sugrađani koji su „pod lupom“ Specijalnog tima, uhapšen je krajem avgusta prošle godine zbog sumnje da je na čelu kriminalne grupe koja je imala 13 članova, a bavila se švercom droge i iznudama. U međuvremenu protiv njega je podignuta nova optužnica kojom se tereti da je organizovao još jednu grupu, koja broji više od 20 osoba, a kojom je pored njega, rukovodio i Vasilije Rafailović.

Procesuiranjem ove grupe rasvijetljen je pokušaj ubistva boksera Dragana Radonjića na Cetinju 2017, identifikovani su napadači na poznatog ugostitelja Branka Rafailovića u martu ove godine, otkriveno je i ko stoji iza napada na lokal „Tani“ 2019. Ranka Radulovića, a rasvijetljeno je i pet podmetanja požara na vozila Miloša Đuričkovića sa Cetinja i Igora Vušurovića u aprilu 2019, a podnijete su i prijave protiv osumnjičenih koji su planirali ubistvo Ljubiše Kana i supruge jednog svjedoka saradnika.

Prije mjesec uhapšen je i Mujovićev mlađi brat Petar, ispred zgrade kotorske policije, gdje je naoružan stajao dok je Jovica Vukotić bio na saslušanju. Iako je sve ukazivalo da se tu nije našao slučajno, već da je najvjerovatnije planirao ubistvo, njemu je na teret stavljeno krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja. Mujoviću je prvo prišao Vukotićev tjelohranitelj, kojem je bio sumnjiv, a onda su ga pretresli inspektori i kod njega pronašli pištolj i kriptovani telefon.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva, Radovan Mujović je od početka 2018. do 25. avgusta prošle godine na teritoriji Crne Gore, Srbije, BiH, Hrvatske i Mađarske organizovao kriminalnu organizaciju za vršenje krivičnih djela za koja se mogu izreći kazne od četiri i više godina zatvora radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

On je u maju odlučio da prizna krivicu i počeo pregovore o sporazumnom priznanju u predmetu za droge i iznude.

Mujović je, prema aktima tužilaštva, bio i na spisku za likvidaciju kriminalnih organizacija koje su, prema spisima tužilaštva, formirali Kotoranin Igor Vukotić, Nikšićanin Ranko Radulović i albanski državljanin Erogen Brajović.

Hapšen je početkom prošle godine zbog ilegalnog posjedovanja oružja, a ranije i zbog prijetnji sugrađaninu Zoranu Kruškonji (39), koji je s njim bio u istražnom zatvoru.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja