Ulazak u Vladu bila bi pobjeda DF-a; Curenje podataka u ANB zahtjeva odgovornost

 Ulazak u Vladu bila bi pobjeda DF-a; Curenje podataka u ANB zahtjeva odgovornost

Izvor: Krivokapić, Vukšić

Curenje podataka u Agenciji za nacionalnu bezbjednost ozbiljan je propust i javnost treba da zna ko je odgovoran i da za to odgovara, ocijenili su sagovornici FOS-a. Navode i da je pogrešna politike premijera o štićenju svojih članova jer je to ono što je zamjerano i prethodnoj Vladi. Komentarišući moguću rekonstrukciju Vlade, eventualni ulazak Demokratskog fronta u Vladu ocijenjeno je kao svojevrsna pobjeda tog političkog bloka.

“Curenje podataka u Agenciji za nacionalnu bezbjednost je ozbiljan propust i reakcije iz Vlade ne ohrabruju kada je riječ o preuzimanju odgovornosti. Priče o podmetanju, prebacivanje loptice sa jedne adrese na drugu, svakako nisu poželjne i sve što javnost treba da zna jeste ko je odgovoran i da za to odgovara. Kada se dese ovakvi propusti prirodno je i da sam rukovodilac snosi odgovornost“, kazala je izvršna direktorica Politikona Jovana Marović u izjavi za FOS.

Izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić navodi da ovaj incident ukazuje na opasnost koju nosi to da na funkcije dolaze ljudi bez iskustva. 

„Od onoga što smo iz medija mogli da saznamo, možemo reći da je u pitanju ozbiljan propust, koji će napraviti prepreku u komunikaciji sa medjunarodnim partnerima, bez obzira što se o tome neće javno oglašavati. Reakcija premijera na to je pogrešna iz više aspekata, jer upravo je to i bila i jedna od mana prethodne vlasti, koja je štitila svoje pripadnike, bez obzira na stepen ozbiljnosti propusta. Osim toga poziv da tužilštavo podnese krivičnu prijavu, ukazuje na dodatne probleme u vezi poznavanja funkcionisanja pravosudnog sistema, ali i demokratskih principa od stane premijera“, naveo je Raonić u izjavi za FOS.

Na premijerskom satu juče je Krivokapić kazao da će direktor ANB Dejan Vukšić preduzeti sve mjere da se utvrdi kako je došlo do propusta. Sa druge strane, poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević tvrdi da je posrijedi ozbiljan propust koji do sada nije zabilježen i poručio  da „ne može biti greške u Vladi, a da za nju niko ne odgovara“.

Komentarišući „spuštanje lopte“ između Demokratskog fronta i premijera Krivokapića, kao i nuđenje mjesta potpredsjednika u Vladi tom političkom bloku, Marović navodi da bi to bila svojevrsna pobjeda DF.

“Ključno pitanje je kakva je rekonstrukcija Vlade uopšte moguća. Da li je to samo proširenje Vlade ili odstupanje od osnovnog modela Vlade, odnosno od principa koji su potpisani od strane koalicionih partnera. Potencijalni dogovor DF-a i premijera o nekom vidu ulaska u Vladu bi bila svojevrsna politička pobjeda DF-a. Sa druge strane, premijer i Demokrate nakon izbora u Nikšiću koordinirano djeluju, dok veliki izazov stoji pred URA-om koja eventualnim pristajanjem na rekonstrukciju Vlade dodatno rizikuje, do nivoa održavanja svojih programskih načela“, ocijenila je ona.

Raonić ističe da polako uviđamo grešku koncepta da Vladu čine eksperti, a partije zapošljavaju „po dubinu“.

„Proces treba da bude obrnut. Kao rezultat ulaska premijera u partijsku utakmicu i rezultata izbora u Nikšiću, ovo je normalan slijed stvari i sada je samo pitanje koja rekonstrukcija Vlade će se desiti. Da li se se neka nova ministartva formirati, da li će se neki ministri mijenjati ili će se samo uvesti nova potpredsjednička mjesta kako je najavljeno…“, rekao je Raonić.

Komentarišući rad Vlade u prvih sto dana, Marović navodida je ona djelovala konfuzno.

“Nije uspjela da nađe balans između populizma i stvarnog učinka. Njen rad u prvih sto dana su obilježile brojne kontroverzne odluke koje su izazvale veliko nezadovoljstvo dijela javnosti, isključivanje zainteresovane javnosti iz procesa izmjena važnih zakona, loša koordinacija između ministarstava. Ovakvom utisku je doprinijelo i nespretno komuniciranje odluka i aktivnosti sa javnošću, te nesnalaženje u upravljanju krizom izazvanom korona virusom. U prvih sto dana Vlada je nesumnjivu podršku iz Brisela „uspjela“ da pretvori u otvorene kritike“, ocijenila je ona.

Zaključuje da “sve ovo baca sjenku na napore da se sve nepravilnosti i nezakonitosti rada prethodne Vlade otkriju i sankcionišu, kao i na iznošenje ozbiljnih dokaza o postojanju korupcije u državnoj upravi“.  

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja