Umjesto gluposti – Miladin Šobić

 Umjesto gluposti –  Miladin Šobić

Foto: ekspres.net

Dok šetate gradom N. možete sresti predivne ljude koji vam uljepšaju dan ali kad ugledate Miladina Šobica shvatite da vam je on uljepšao dan, mjesec, godinu, život. Da vam je otvorio oči, nagovorio vas da mislite, da volite, da budete – ljudi prije svega. Svaki njegov stih je poruka, on je prorok među pjesnicima, nikšićki svetionik. Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka poručivao je da ljubav krizira, da se prazni astal, da lift radi samo na dolje:

                     ,, Sve mi ovo liči na otkačeni vagon, ne znam da li će po nas ikad doći iko“

Ne znam šta nam nije bilo jasno. Ne znam ni što nam još uvijek nije jasno. On je životu tražio smisao i lijek pjevajući o našem dobu. Pokvario se telefon u govornici javnoj, prošao  je život kraj čete ludaka, glavom smo zidali zid i pjevali:

                                                          ,,Pušti fer, muti, laži, pravi ime”

Foto: Facebook

A on je ćutao. Prestao je da objavljuje. Ostao je čestit nad praznom mrežom u mutnim vremenima. Nije dozvolio da ga vrijeme promijeni, da ga rat uprlja, da bude naš ili njihov.

                                       „A zar ne bi bilo ljepše sad ,misliti na vinograd“

Svjedočim kako se prilagođavaju, kako dozvoljavaju da ih ukalupe, oblikuju, kako ono što kažu danas sjutra ne važi. Svjedočim kako se ,,snalaze” i ,,uspijevaju” kraljevi namještenih tendera i kraljice sređenih poslova i mislim na Šobićeve stihove:

                                             ,,Šta to lijepo ima obraz zakrpljen sa flekom,

                                              zašto sa tugom gledam za čovjekom”

Foto:ekspres.net

A Šobić i dalje ćuti i biva sve popularniji. Urbane legende o njemu i njegovom navodnom životu se prepričavaju,dok studenti uz njegove stihove i gitaru i dalje spremaju ispite i trude se da dobiju onu najvažniju, desetku iz drugarstva.

Na radost i zadovoljstvo svih generacija koje su odrastale i spremale ispite uz pjesme ovog Nikšićanina na youtube-u je postavljen Šobićev intervju koji je dao 1982. godine Radiju 202.

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja