Umjesto HPV vakcine, kupuju maske, opremu…

 Umjesto HPV vakcine, kupuju maske, opremu…

Foto: Unsplash

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje Danu je saopšteno da su nakon upućenog zahtjeva Montefarma, koji ih je obavijestio da im prijeti nestašica zaštitne medicinske opreme za ljekare i medicinske sestre, odlučili da preusmjere 700.000 eura namijenjenih za nabavku vakcina protiv HPV virusa koje sprečavaju obolijevanje od karcinoma grlića materice.

Direktor Fonda Sead Čirgić kazao je da su, osim za nabavku zaštitne opreme, maski, rukavica i odijela, sredstva opredijeljena i za nabavku nedostajućih vakcina protiv gripa.

,,Predložili smo Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje da planirana sredstva u budžetu Fonda za nabavku HPV vakcina u iznosu od 700.000,00 eura preusmjerimo Montefarmu za nabavku potrebne zaštitne medicinske opreme i vakcina protiv gripa i dobi li njihovu saglasnost. Inače, mnoge aktivnosti i elementi Plana za uvođenje HPV vakcine zbog pandemije i vanredne epidemiološke situacije nijesu u potpunosti implementirane tako da trenutno ne postoje ispunjeni svi preduslovi za njenu primjenu“, rekao je Čirgić.

On je pojasnio da je u pitanju vakcina protiv humanog papiloma virusa čija se primjena planirala po prvi put u Crnoj Gori.

,,Smatram da niko neće biti ugrožen, to se može planirati i sledeće godine ukoliko dozvoli epidemiološka situacija jer ne spada u red prioritetne imunizacije“, ističe Čirgić.

Montefarm je tražio od Fonda, Ministarstva zdravlja i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti novac za 10.000 doza vakcine protiv gripa, 5.000.000 komada nitrilnih nesterilnih rukavica, 400.000 pari hirurških rukavica, po 200.000 komada jednokratnih zaštitnih odijela i jednokratnih vodootpornih mantila.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja