Uniprom KAP: Besmislica da je proizvodnja aluminijuma favorizovana, platili skoro pola milijarde eura

 Uniprom KAP: Besmislica da je proizvodnja aluminijuma favorizovana, platili skoro pola milijarde eura

Izvor: Uniprom

Uniprom KAP već punih šest godina funkcioniše isključivo na tržišnim principima, a svoju proizvodnju aktivno osavremenjava i prilagođava sve strožijim ekološkim zahtjevima, saopštili su iz te kompanije.

Iz ove kompanije, reagovali su na navode predsjednika borda direktora EPCG Milutina Đukanovića koji je rekao da će podnijeti krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera Duška Markovića, bivše ministarke ekonomije Dragice Sekulić, vlasnika Uniproma odnosno, Kombinata aluminijuma KAP Veselina Pejovića i bivših članova bivšeg Odbora direktora na čelu sa predsjednikom Odbora direktora Đokom Krivokapićem i bivšeg izvršnog direktora Igora Noveljića.

On tvrdi da su Duško Marković i Dragica Sekulić dali Veselinu Pejović besplatne akcije koje je on kasnije prodao državnoj kompaniji za 16 miliona eura.

„Za razliku od mnogih drugih djelatnosti, proizvodnja aluminijuma u Crnoj Gori iz godine u godinu je čistija i efikasnija. Ulaganja od kaptiranja ćelija elektrolize, preko inovativnih rješenja u tom procesu, pa do prelaska sa mazuta na tečni prirodni gas, jasan su dokaz naše pune posvećenosti smanjenju negativnih uticaja na životnu sredinu. Pa ipak, nedobronamjernim konstrukcijama, Uniprom KAP se po ko zna koji put želi učiniti inferiornim i potlačenim članom crnogorskog privrednog lanca“, navode iz ove kompanije.

Potpuna je besmislica, dodaju u Unipromu, da je zakonskim rješenjem iz 2019. godine proizvodnja aluminijuma u Crnoj Gori na bilo koji način favorizovana u odnosu na bilo koga, a posebno u odnosu na proizvodnju električne energije iz uglja.

„Za razliku od subjekta čiji najviši predstavnik upućuje klevete, Uniprom KAP je svoje emisije u odnosu na baznu 1990. godinu višestruko smanjio i dao konkretan doprinos ispunjavanju međunarodnih obaveza. To što je Uniprom KAP-u besplatno dodijeljeno manje od polovine emisija iz bazne godine, a EPCG-u čak dvije trećine, jasno govori o tome ko je favorizovan. I nemamo problem sa tim. Mi smo modernizovali proces, pa nam je i ovo dovoljno. A novom predsjedniku odbora direktora EPCG-s je bolje da se pozabavi pripremom kompanije koja mu je dopala da je vodi, za sve oštrije ekološke uslove, koje EU postavlja, nego što lamentira nad nepravednim zadovoljenjem ‘potreba'“, ističe se u saopštenju. 

Dodaju i da se nigdje u uređenom svijetu resursi ne dijele prema potrebama, nego prema tome koliko kome pripada u pravičnoj raspodjeli.

„Svaki do sada besplatno dodijeljeni emisioni kredit CO2 prema svim zakonima i logici, apsolutno pripada – i Uniprom KAP-u i EPCG-u. A kome treba više, neka kupi. Tako se to radi u cijeloj EU i gotovo svim razvijenim zapadnim ekonomijama. Koliki je zaista doprinos državu od strane Uniprom KAP-a najbolje govore cifre, a pametnome dosta“, kažu u reagovanju, podsjećajući da je u periodu od 19.jula 2014. godine zaključno sa februarom 2021.godine isplaćeno ukupno neto zarada u iznosu od 28.652.707,29 eura, dok porezi i doprinosi plaćeni za ovaj vremenski period iznose 9.269.171.80 eura. 

„Uniprom je samo prema budžetu Crne Gore i državnim kompanijama u periodu od 2014. godine pa do 31.03.2021. godine platio skoro pola milijarde eura. Jasno je da strateški napadi na Uniprom grupu imaju očigledan cilj- urušavanje poslovanja i imidža naših kompanija. U slučaju gospodina Đukanovića ostaje samo dilema da li je pored političkog ipak i lični revanšizam u pitanju, s obzirom da je u našoj kompaniji dobio raskid poslovanja prije manje od deceniju. No dobro, neke niske strasti znaju da potraju, a mi nemamo vremena da se bavimo prošlošću, okrenuti smo jedino i isključivo prosperitetnoj budućnosti“, zaključeno je u saopštenju. 

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još