Uticati za zeleniji Nikšić

 Uticati za zeleniji Nikšić

foto: reporter

Trening ‘’Zelena ekonomija u EU i u Nikšiću’’, okupio je je predstavnike lokalne uprave u Nikšiću i predstavnike nevladinog sektora, sa zadatkom da kroz dvije odvojene sesije pruži značajane informacije o planovima, programima, dostignućima u lokalnoj zajednici kao i EU po pitanju zelene ekonomije. Kako je kazao Miodrag Karadžić, ispred Društva mladih ekologa Nikšić,zadatak ovo programa je da zajedno sa lokalnom upravom podstaknu aktivnosti, odnosno  programe i planove za donošenje boljih i ambicioznijih ideja koje će se ticati  zelene ekonomije i budućeg zelenog razvoja.

‘’Jedan od dokumenata na koji želimo da utičemo i da ga više ozelenimo, je Strateški plan opštine Nikšić  koji je trenutno u izradi, od 2020.do 2025. Takodje se planira na nivou Crne Gore donošenje plana o upravljanju otpadom – 2021. do 2026,i tu ćemo pratiti donošenje tog Strateškog dokumenta, i inicirati da se u skladu sa zelenom idejom donese jedan održivi plan za Opštinu Nikšić što će se realizovati uz bolju komunikaciju sa lokalnom upravom’’, kazao je Karadžić.

Potrebno razmišljati o zelenim idejama

Sagovornik naglašava da zeleni poslovi koji bi se mogli nazvati zelenom ekonomijom u Nikšiću,  pojedinačno postoje, poput vjetroparka na Krnovu.

foto: reporter

‘’Podržavamo izgradnju novog vjetroparka na Gvozdu,a postoje i neki pojedinačni po principu dobijanja solarne enegije od sunca,instaliranje solarnih panela.Mislim da je pravo vrijeme da se i na ovom terenu mnogo više razmišlja o zelenim idejama, kako bi Nikšić mogao da se nazove zelenim gradom’’,naveo je Karadžić.

U svim oblastima postoje primjeri dobre prakse

 Prema riječima Vere Mirković, Ispred Sekretarijata za uredjenje prostora i zaštitu životne sredine, Strateški dokument koji se bavio zelenom ekonomijom je Lokalni energetski plan za period od 2015 do 2020 i on je sada na pola puta. Ono što je Strateški plan Opštine Nikšić treba da se donese, navodi Mirković,  jer je prethodno isteklo važenje za period 2020 – 2025 a ono će crpiti smjernice iz drugih dokumenata koji donešeni na nivou države i Loklanog energetskog plana.

‘’Što se tiče Lokalnog energetskog plana on se najviše bavio ozelenjavanjem energetike, a mi u Nikšiću imamo lijep primjer vezan za vjetroelektrane Krnovo i planiran je još jedan vjetropark Gvozd. Tako da pokrili smo tu oblast, a one oblati koje su jako bitne da se pokriju su osim energetike četiri oblasti poljoprivreda, građevinarstvo i turizam. U svakoj toj oblasti imamo primjere dobre prakse. Iz oblasti građevinarstva tokom tog prvog akta koji se zove Urbanističko-tehnički uslovi postoji odrednica koja govori da se koriste energetski efikasni materijali da se gdje god postoji mogućnoost ugrade solarni paneli, da se računa o održivosti zgrade. Iz domena poljoprivrede ima mnogo projekata i mogućnosti. Primjer zelene ekonomije je Naše voće u Župi. Što se tiče turizma nedavno je u nikšićkoj opštini u Banjanima otvoreno etno selo “Imanje Jelen”. Ima mnogo da se radi na tome’’, izmedju ostalog, naglašava Mirković.

Trening se organizuje u okviru projekta ka Karbonskoj neutralnosti.Projekat finansira EU, šreko projekta Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, pod nazivom’’ Zagovaranje za zelenu ekonomiju NAGE’’.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još