Vakcinisano 275 medijskih radnika, 250 prosvjetara i 150 vojnika

 Vakcinisano 275 medijskih radnika, 250 prosvjetara i 150 vojnika

gov.me

Osobe starije od 65 godina od juče mogu da se vakcinišu protiv korona virusa bez zakazivanja. Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja Podgoričani vakcinu mogu primiti na punktu u Sportskom centru Morača ili u Muzičkom centru, dok će se u ostalim gradovima imunizacija obavljati na postojećim punktovima.

Građani sa sobom treba da ponesu samo zdravstvenu knjižicu i nije bitno da li su se do sada prijavili i čekaju poziv.

„Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić-Bojović izdala je naredbu svim domovima zdravlja u Crnoj Gori da vakcinišu starije od 65 godina svakim danom, uključujući nedjelju i to bez prethodnog zakazivanja, od 08 do 20 sati“, piše u saopštenju.

Podgorica

U Crnoj Gori do sada je vakcinisana 21.195 osoba, dok je drugu dozu primilo njih 3.808. Do sada su se za vakcinaciju prijavile 83.164 osobe.

Iz podgoričkog Doma zdravlja Pobjedi su rekli da je u glavnom gradu vakcinu do sada primilo 8.856 građana, od čega njih 2.756 starijih od 80 godina. Vakcinisana je i 1.261 osoba od 75 do 79 godina, zatim 1.658 od 70 do 74, kao i njih 189 od 65 do 69 godina.

U četvrtak je u Muzičkom centru počela i imunizacija zaposlenih u medijima, prosvjeti, policiji, kao i javnoj upravi, dok se vojnici vakcinišu u vojnom medicinskom centru.

Mediji, prosvjeta, vojska

Za prva dva dana zabilježen je veliki odziv, tako da je vakcinu primilo 275 zaposlenih u medijima i 250 prosvjetara, dok je vakcinisano oko 150 vojnika.

Poziv za vakcinaciju na istom punktu, juče je upućen i zaposlenima u Muzičkom centru, Kinoteci, ali i glumcima Crnogorskog narodnog pozorišta i Gradskog pozorišta.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić-Bojović najavila je u četvrtak da se oko 20. aprila očekuje veći kontingent vakcina. Tada bi trebalo da se krene i sa masovnom vakcinacijom, jer se očekuje oko 200.000 Sinofarmovih vakcina, a trebalo bi da stigne i 40.000 ruskih Sputnjik V vakcina od dogovorenih 50.000. Očekuje se i još jedan kontingent Astra Zeneke vakcina kao i Fajzerovih.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije Mina Brajović je nedavno poručila da su sve vakcine bezbjedne. Komenatrišući negativne komenatre oko Astra Zeneke ona je istakla da su SZO i Evropska agencija za ljekove nedvosmisleno potvrdili da je ona bezbjedna iako ima slučajeva određenog oblika tromboze oni su na nivou očekivanog.

Epidemiolog u penziji dr Novica Vujošević za Pobjedu je ranije rekao da proces imunizacije ne smije da se oteže te da do aprila protiv kovida treba vakcinisati svo rizično stanovništvo koje je u riziku od obolijevanja, a kojeg u našoj zemlji ima oko 30 odsto.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još