Vanredna sjednica NKT-a: U OB Nikšić na liječenju 74 pacijenta, 13 životno ugroženo

 Vanredna sjednica NKT-a: U OB Nikšić na liječenju 74 pacijenta, 13 životno ugroženo

Foto: Portal ,,Nikšić“

Na vanrednoj konferenciji NKT-a govorili su dr Senad Begić, pomoćnik direktora IJZ i Ilija Ašanin, direktor Opšte bolnice Nikšić.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori iznosi 10.207. Najveći broj registrovanih je  u Podgorici.

,,Do danas su liječena 754 pacijenta sa teškom kliničkom slikom. Na bolničkom liječenju danas su 74 pacijenta. 13 je životno ugroženo, tri su na neinvazivnoj ventilaciji, jedan na respiratoru“, rekao je direktor Opšte bolnice Nikšić dr ilija Ašanin.

Devet zdravstvenih radnika su kovid pozitivni u OB Nikšić. Oporavljenih pacijenata je 3.154 a u kovid ambulantama Doma zdravlja preko patronažne službe liječi se oko 750 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

,, Ima 100 postelja za liječenje najtežih pacijenata ali u nekom scenariju koji bi bio lošiji i zahtijevao veći broj postelja postoji mogućnost proširenja kapaciteta“, kaže dr Ašanin.

dr Ašanin je naveo da se u KCCG nalazi 79 pacijenata sa koroanvirusom, u Baru 44, Beranama 32, Brezoviku 34, Pljevljima 20, Bijelom Polju 23, Kotoru 11, Cetinju 9, i u privatnoj bolnici Kodra 10.

dr Begić je istakao da ako želimo da usporimo broj oboljelih da mjere moraju da se poštuju, maska-distanca-higijena ruku, da budu čvršće i da podrazumijevaju potpuno zatvaranje svih aktivnosti, osim neophodnih.

„Tako bi postigli brzo rasterećenje i novogodišnje praznike dočekamo u normalnijoj atmosferi od trenutne.“, rekao je Begić i dodao ,,da nijedna država nije imala kršenje mjera u ovoj mjeri i okupljanje, i da smo davno zakasnili sa mjerama, da ne kasnimo samo 14 dana“.

Institut ne raspolaže podacima o hospitalizovanoj djeci za uzrast od nula do devet godina, kazao je dr Begić. Ukupno je bilo 908 oboljele djece, u prvom talasu 24 a ostatak u drugom talasu.

Čim se poboljšaju uslovi opet će se početi sa ambulantnim pregledima.

dr Ašanin je podsjetio da su ambulantni pregledi bili omogućeni jedno vrijeme kad je epidemiološka situacija bila bolja.

„Pogoršanjem situacije morali smo staviti van snage sve odluke o ambulantnom dijelu. Međutim, pacijenti nisu uskraćeni za ono što je potrebno. Mjere su opomena onima koji nisu na najbolji način razumjeli o čemu pričamo. Kad bi imali više razumijevanja ne bismo o ovome pričali, ne bi trebale ove mjere“, rekao je on i dodao:

„Mi smo u međuvremenu u više navrata obavještavali da smo našli alternativne modele da budemo u kontaktu sa pacijentima. Jedan dio se obavlja i na druge načine. Čim se popravi epidemiološka situacija očekujem da u normalan rad vratimo ambulante. Ali ponavljam, niko nije uskraćen za sve vrste pomoći.“

Zdravstveni sistem CG pokazao punu potentnost, rekao je dr Ašanin i dodao:

„Nemam informaciju da je nekome bilo šta uskraćeno osim onoga što su preporuke kriznog medicinskog štaba. Radimo hitne hirurške intervencije, hitni pregledi se svi rade. Do prije 10, 12 dana smo radili i redovne dijagnostičke procedure i ambulantne preglede. Što se tiče smještaja, uslova za smještaj, medicinskih timova, ishoda liječenja apsolutno sam kao neko ko je prije svega ljekar a potom i na čelu ustanove, zadovoljan“.

,,Ako u subotu, kad uradimo presjek, bude pogoršana situacija, moramo ići sa strožim mjerama, apsolutno nevoljno, ali ako nema drugog izlaza ići ćemo sa timĆ“, rekao je Begić.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još