Vlada da razriješi Lazovića

 Vlada da razriješi Lazovića

Foto: DF/Facebook live

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, zatražio je od Vlade Crne Gore da razriješi pomoćnika direktora Uprave policije, Zorana Lazovića. On je na konferenciji za medije kazao da je to moguće uraditi i danas, ne čekajući raspisivanje konkursa.

Ako Lazović ne želi da radi svoj posao, onda treba da podnese ostavku, sektor bezbjednosti neće trpjeti. Njegovo odbijanje može trajati samo do prve naredne sjednice Vlade“, dodao je Danilović.

Istakao je da je na raspolaganju i predsjedniku i potpredsjedniku Vlade, kako bi objasnio detalje na koji mogu završiti smjenu Lazovića.

,,Slati poruke kako je Lazović radi po zakonu, a imati takav bezbjednosno-politički bekgraund, apsolutno je nedopustivo. Nema potrebe da se Vlada vajka i izvinjava pojedincima koji su duboko involvirani u kriminalni milje, i ovo govorim s odgovornošću“, naveo je Danilović i pozvao na primjenu Zakona.

Ponovio je da je i prije izvora Lazovića govorio kako se smjena može završiti „čisto“ i principijelno.

,,Može se desiti da se na prvom konkursu neko i ne prijavi, pa da se vd stanje produži do marta, što je neprihvatljivo“, dodao je Danilović.

Nedopustivo je, naglasio je Danilović, da Uprava policije funkcioniše van MUP-a.

,,Uvaženi prijatelji iz Vlade, dostavite nam draft, da se izjasnimo kako ćemo raditi. Ne treba nam ovoliko centara bezbjednosti, tačno znamo u kojem pravcu treba ići, i očekujemo da nam Vlada ponudi svoje nacrte. Dužni smo da dijelimo sudbinu ove izvršne vlasti, ljudi podrazumijevaju da je ova Vlada i naša Vlada“, istakao je predsjednik Ujedinjene.

Rok od mjesec za izmjene i dopune Zakona

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP), Milan Knežević, saopštio je da su zaključili da Vlada nije spremna za ozbiljnu demontažu pravosuđa i dodao da će dati vrijeme od mjesec da Vlada sama inicira izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu. 

,,Imamo model, po standardima Evropske unije,  koji može u političkom smislu da eliminiše sve koji su se pokazali kao izvršioci naloga Mila Đukanovića i Duška Markovića“, dodao je Krivokapić i istakao da su se stekli svi uslovi za istek mandata Ivice Stankovića.

Osvrnuo se i na rad Tužilačkog savjeta. 

,,Od maja 2020. godine, Ivica Stanković je u formi vanrednog vršioca dužnosti i nije imao pravo da vrši tu funkciju. Zbog čega Tužilački savjet ovo nije konstatovao, jedan je od razloga zbog kojih insistiramo na izmjenama i dopunama Zakona o tužilaštvu“, kazao je Knežević. 

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja